De stamboom van Mureau

Militair   Bataafse lijst   Belasting Hertog   Belasting Jean   Het jaar 1814   Vindplaats   Adressen

Terheijden wijkindeling

Drie losse namen

Er zijn drie namen in Wagenberg die verwarring geven omdat ze lijken op Mureau of omdat ze niet gekoppeld kunnen worden aan de stamboom. Er is een Mathijs Mures, een Jan Muroese en een Simon Moreau.

 

Matthijs Mures

Matthijs Mures/Meures/Meuris is net als Jean Moreau gepensioneerd soldaat. De namen lijken erg op elkaar, maar het zijn wel degelijk verschillende personen. Het is overigens wel bijzonder en toevallig dat ze beiden in hetzelfde regiment gediend hebben. Mathijs en Jean gaan op dezelfde datum (20 october 1795) met pensioen. Mathijs is volgens de pensioenlijsten 9 jaar ouder dan Jean. Hij heeft zeer waarschijnlijk op hetzelfde moment of net iets eerder als Jean besloten om het leger te verlaten en Wagenberg in te wandelen. Hij verschijnt al in 1798 in de Registratie van de Burgermacht op het adres van Jan Loonen. Misschien was Jean wel op zoek gegaan naar zijn oude dienstmaat.

Jan Loonen is brouwer/eigenaar van Brouwerij de Zon in het Achterste Einde van Wagenberg (nu Brouwerijstraat 57). Deze brouwerij was een groot bedrijf want er staan 3 "knegten" ingeschreven. Dit is dezelfde periode dat we Jean voor het eerst tegen komen in de Gemaallijsten.

Mathijs wordt daarna genoemd in de Gemaallijsten van 1797, 1798, 1799, 1800 een jaar eerder dan Jean. Ook daar staat dat hij "knegt" is bij Jan Loonen en Maria van Sprang.

Gemaallijsten Achterste Eijnde van Wagenberg 1797
Gemaalgeld 1797 Inv nr 2400_0945 pg 47
Gemaallijsten Achterste Eijnde van Wagenberg 1798
Gemaalgeld 1798 Inv nr 2400_0946 pg 49

 

Gemaallijsten Achterste Eijnde van Wagenberg 1799
Gemaalgeld 1799 Inv nr 2400_0947 pg 50

 

Gemaallijsten Achterste Eijnde van Wagenberg 1800
Gemaalgeld 1800 Inv nr 2400_0948 pg 57

 

Matthijs komt uit Scherpenzeel(!) en is via "Maastrigt" en met het terugtrekkende leger in Wagenberg beland. Hij gaat in 1804 in ondertrouw met Johanna Kanters voor de
Burgerlijke Stand en voor de kerk. In de eerste akte staat er achter zijn geboorteplaats iets als "canto van Maastrigt". Het is niet duidelijk wat dat precies betekent, maar het kan geinterpreteerd worden als dat hij via Maastrigt in Wagenberg is beland. De spelling van zijn geboorteplaats is bijzonder: Scherpenzeel werd vroeger op verschillende manieren gespeld.

Hij krijgt twee kinderen: Antonius in 1804 en Elisabeth in 1806. Zijn vrouw Johanna Kanters overlijdt in 1806 bij de geboorte van Elisabeth (overlijden deel 1 en overlijden deel 2). Het overlijden van dochter Elisabeth staat daar meteen onder. Ze is maar 17 uur oud geworden.

Mathijs overlijdt 12 september 1824 in Princenhage. In de akte staat dat hij gepensioneerd militair is, 52 jaar, weduwnaar van Johanna Kanters, geboren in Carpenzele (weer die bijzondere spelling van Scherpenzeel). Hij woonde bij zijn overlijden weer in Scherpenzeel. Zijn overlijden wordt daar, een paar maanden later, op 9 november aangegeven: deel 1 en deel 2

Mathijs en Jean moeten goede kennissen van elkaar geweest zijn. Of ze in hun latere leven ook contact gehouden hebben is niet bekend. Wagenberg was maar een klein dorp, dus ze zullen ongetwijfeld wel eens samen over hun ervaringen in het leger hebben zitten napraten.

 

Jan Muroeuse of Jan Meuwese?

De lijst van geleverde diensten in Wagenber geeft aan waarvoor mensen geld ontvangen en hoeveel geld ze krijgen. Het titelblad, hier direct onder, voor geleverde diensten in 1793 laat zien om wat voor werk dat zoal gaat. Op het tweede blad daaronder lijkt het alsof er een Jan Meuroese op de lijst voorkomt. Dat zou kunnen betekenen dat Jean Moreau mogelijk al eerder in Wagenberg was. Er staat echter in werkelijkheid: Meuwese. Let op hoe de letter w gespeld wordt elders op de bladzijde (zoals de tweede w in "weduwe"). Het is duidelijk dat het echt Meuwese is. Me(e)uwese is overigens een regelmatig voorkomende achternaam in Wagenberg.

Gespecificeerde opgave van gedane leveranties van stro, hooi, rogge, brandhout, karvrachten, enz. aan de Franse troepen door de inwoners van Terheijden. 1793
Militaire aangelegenheden: Vorderingen 1793 Inv nr 2400_1799 pg 1

Register van aan inwoners uitbetaalde bedragen in verband met geleden legerlasten. 1793 - 1795
Militaire aangelegenheden: Vorderingen 1793 Inv nr 2400_1800 pg 7
Dit is een lijst met namen van mensen die kennelijk geleverd hebben aan de franse troepen. De naam lijkt op Jan Meurose,

Er staat een Jan Meeuwesen (50 jaar oud) op de Bataafse Burgermacht lijst, in huis 229 (Dorpsstraat 6). Dat zal hem wel zijn:

 

Wie was Simon Moreau en waar is hij gebleven

De naam Simon komt twee keer voor. Hij wordt in 1806 genoemd als peter bij de doop van Johannes Moreau. en hij wordt genoemd in de Gemaallijsten van 1806 als thuislegger. Zijn naam wordt dan gespeld als Mureau. Hij woont in 1806 in bij Jean en zijn gezin. Het lijkt er op dat dat maar voor 1 jaartje was. Waar hij vandaan kwam (en waar hij naar toe is gegaan is onbekend)