De stamboom van Mureau

Anthonia   Cornelis   Antonie   Jacobus   Simon   Maria

Joseph Mureau (1876-1914)
Rijks Krankzinnigengesticht Medemblik
April-October 1900

Joseph is geboren op 27-11-1876 Oosterhout. Zijn ouders zijn Jacobus Mureau en Adriana van der Made. Hij komt tot drie keer toe in aanraking met justitie. Joseph is in Maart 1900 veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf in Breda. Hij is echter onhandelbaar in de gevangenis en wordt op 10 April opgenomen in Rijkskrankzinnigengesticht Medemblik.

Op de laatste bladzijde van zijn dossier staat een verklaring van de geneesheer van de gevangenis in Breda waarin deze de eerste dagen van Joseph schetst in de cel. Hij was onhandelbaar, driftig, maakte lawaai in zijn cel en had hallucinaties. Daarop besluiten ze hem naar Medemblik te laten vervoeren. Ook daar is hij de eerste dagen erg in de war, denkt dat hij nog steeds in Breda is. Ze zien ook daar epilepsie-aanvallen, driftaanvallen en dat hij soms in een slaaptoestand terugvalt. Hij zegt dat hij daar vanaf zijn negende jaar al last van heeft. De artsen constateren vele verwondingen aan zijn gezicht (door de epileptische aanvallen?).

Er zijn gedetailleerde aantekeningen, gedurende de eerste 2 weken in Medemblik waarin dag voor dag zijn toestand wordt beschreven. Daarna wordt per maand beschreven hoe het met hem gaat. Hij lijkt langzaam te verbeteren, leert zelfs biljarten, accepteert kennelijk heel goed dat ie geplaagd wordt omdat ie er niks van kan.

Hij wordt hersteld verklaard en komt in november weer vrij. Het is helaas niet van lange duur. In het Medemblikdossier zit een brief uit 1902 van het Gesticht Voorburg in Vught, waarin ze om informatie over de krankzinnige Joseph Mureau vragen en of ze alle patient-informatie willen opsturen. Hij zit dus in 1902 alweer in een ander gesticht. Hij blijft daar tot zijn dood in 1914.

(Akte gelezen mbv Transkribus Lite)

 


Rijks krankzinnigengesticht te Medemblik

 

 

Nr 2401 Opgenomen den 10 April 1900

Naam : Mureau

Voornaam : Josephus


Geboorteplaats : Oosterhout

Geboortedag : 27 November 1876

Ouderdom : 23 jaar

Woonplaats : Oosterhout


Vorm der krankzinnigheid : insania epileptica

Ziek geworden: --


Burgerlijke Stand : ongehuwd

Godsdienst : R Cath

Beroep : arbeider

 

 

 

 


Machtiging : Pres rechtbank Breda dd 9 April 1900

 

 


Misdrijf : Mishandeling

Straf : 8 maanden (1 April 1900 - 27 November 1900)

 

 

 

 


Hersteld ontslagen : 12 Oct 1900

Verpleegtijd : 1/2 jaar

Ouderdom : 23 jaar

Burgerlijke stand : ongehuwd


De hoofdtekst, verspreid over de hele bladzijde:

10 April 1900     Omtrent het verleden van den patient Josephus Mureau, die hier heden middag werd opgenomen, is niets bekend. In den inlichtingenstaat, opgemaakt door den geneesheer der gevangenis te Breda, wordt vermeld dat bij de lijder in den laatsen tijd toevallen werden waargenomen, en hallucinaties van het gehoor en het gezicht. De patient ziet er zeer versuft? uit, heeft verschillende lidtekenen van versche kneuzingen in het gelaat.
Hij verhaalt lijdende te zijn aan toevallen, sinds zijn negende jaar. Hij voelt ze soms aankomen - hij krijgt dan een sterk licht voor het linker oog, begint te rillen; dikwijls komen ze ook geheel zonder voorboden; nog steeds in lichte graad Huporens.?
Patient zegt dat hij vroeger met zeer onregelmatige tusschenpoozen toevallen kreeg, soms bleven ze 3 a 4 maanden weg dan weer kwamen ze iedere week, soms wel 3 a malen per dag. In die tijden is hij zeer neerslachtig, vergeetachtig, lastig van humeur, valsch en driftig; hij slaat erdan allicht op

Aantekeningen per dag, in de kantlijn:
11: Patient is zeer suf, stil, men moet eene vraag meermalen herhalen voor hij antwoordt.
12: idem
13: idem
14: Rustig en tevreeden
15: Dezelfde toestand
16: Geen verandering
17: De sufheid en remming der eerste dagen is geheel verdwenen, hij is meer opgeruimd en spraakkamer
18: (zelf)den toestand
19: Geen verandering
20: Van de hallucinaties waaraan hij in de gevangenis lijdende was herinnert hij zich niets
21: Zeer kalm, tevreden; "wanneer ik geen toevallen heb", zegt de lijder, "gevoel ik mij steeds wel"
22: (zelf)den toestand ...............
23: Hij herinnert zich niets van de reis hierheen. De eerste dagen hier, zoo zegt, hij, meende hij zich nog steeds in de Gevangenis te Breda te bevinden
    Bovengenoemde verpleegde is lijdende aan krankzinnigheid en wel aan insania epileptica, zijne verdere verpleging is wenschelijk in zijn eigen belang en — dat der openbare orde en rust
    Getekend 23 April 1900 Dr Frijlinck ( = de geneesheer directeur)

  Mei : Een eigenaardige lastige en prikkelbare jongeman die uit een post-epileptische toestand ontwaakt, van zijn voorleven meedeelt hetgeen hij kwijt wil weze; trouwens veel emoties die een blijvende indruk hebben achter gelaten heeft hij niet doorleefd; veel? werken, zondags drinken uitgaan en mede vechten, Hij had veel angst zullende in de gevangeniss te moeten
  Juni : s nachts heeft hij nu en dan een toeval, is dan een enkele maal angstig. Is epileptisch godsdienstig, leest graag in een kerkboekje, is nogal plaagziek echter wel gezien onder zijn kameraden
  Juli : Gelijk bij (=Net als bij) zijn komst maakte hij nu? weer? een waarschijnlijk postepileptische Somnolens stadium (=diepe slaap) door; hij sliep eenige dagen zonder zich iets te herinneren wat er in die dagen met hem gebeurd was

 

 

  Aug : Hij is geregeld aan het werk, is graag gewillig en toont overleg; is gezellig en zoekt wel savonds met de anderen genoeglijk te onderhouden, Leert het biljartspel, en kan wel verdragen dat de andere hem plagen omdat hij in het spel zoon? sukkel? is.

  Sept : Het blijft met hem goed gaan: bij begint plannen te maken voor de tijd dat zijn straf zal zijn geeindigd. Omdat in de winter hier zelden patienten worden ontslagen vraagt hij naar de gevangenis terug te mogen, er den zeker op kunnende rekenen dat hij met het einde van zijn straf ook vrij is.

  Oct : Nu het blijft goed gaan wordt besloten hem af te voeren; hij heeft dan in de gevangenis nog eenige tijd om als proeftijd te kunnen dienen

 

Brief van het Krankzinnigengesticht Voorburg in Vught (Vucht), 11 Maart 1902.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedert 8 dagen is alhier in verpleging de krankzinnige Joseph Mureau, uit de gemeente Oosterhout, die mededeelt dat hij ook eenmaal in uw gesticht verpleegd is geweest. Zoo deze mededeling op waarheid moge berusten veroorloven wij ons de vrijheid u te verzoeken de op hem betrekking hebbende bescheiden ter inzage te mogen ontvangen.

De administrateur van Voorburg .....J van Burgh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Aan:)

Den Geneesheer Directeur van Rijkskrankzinnigen gesticht Medemblik

 

Requisitoir

 

 

 

 

Verzoek om op 10 April 1900 Josephus Mureau vroegtijdig uit de strafgevangenis van Breda te lichten en hem over te brengen naar het Rijkskrankzinnigengesticht te Medemblik.

Opgesteld door de Officier van Justitie te Breda, op 9 April 1900

 

 

 

Hier volgt een handgeschreven copie van het procesverbaal van zijn strafzaak uit 1900, met daarin de beschrijving van de vechtpartij waarbij hij Willem Winden met een mes gestoken heeft.

 

 

 

Hier volgt vervolg van een handgeschreven copie van het procesverbaal van zijn strafzaak uit 1900, met daarin de beschrijving van de vechtpartij waarbij hij Willem Winden met een mes gestoken heeft.

 

 

 

Hier volgt vervolg van een handgeschreven copie van het procesverbaal van zijn strafzaak uit 1900, met daarin de beschrijving van de vechtpartij waarbij hij Willem Winden met een mes gestoken heeft.

 

 

 

Extract

uit het Register van de Strafgevangenis te Breda en verdere inlichtingen betrekkelijk de veroordeelde Josephus Mureau, bij zijne verplaatsing naat het Rijkskrankzinnigen gesticht te Medemblik.

.......

Onderaan de bladzijde staat dat hij "gezond" is!"

 

Vervolg van voorgaande bladzijde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Signalement

........

.......... lengte 1.56, rossig haar, kleine neus, grote mond.....

 

 

 

 

Strafgevangenis Breda

 

Transportlijst van kledingstukken en andere goederen, welke zijn medegegeven

aan : Josephus Mureau

bij zijne overbrenging uit vermelde gevangenis naar Medemblik

 

 

 

 

 

 

Eerst de kledingstukken die hij van de gevangenis had gekregen: pet, broek,vest, frontje, werkkiel, hemdrok, hemd, onderbroek

 

 

 

 

 

 

Daarna een lijst met persoonlijke bezittingen: zakdoek, 2 paar kousen, pantoffels, horloge ketting, rozenkrans, kerkboekje, ??kuiprins/knipmes??, zakje, nikkelhorloge

 

 

 

 

 

 

 

Staat van Inlichtingen

enkele persoonlijke gegevens

 

 

 

Vervolg persoonlijke gegevens

 

 

 

Vervolg persoonlijke gegevens (leeg)

 

 

 

Vervolg persoonlijke gegevens (leeg)

 

 

 

Vervolg persoonlijke gegevens (leeg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josephus Mureau, geboren 27 November 1876 te Oosterhout, veroordeeld ter zake van mishandeling tot 8 maanden gevangenisstraf, is in de strafgevangenis gekomen den 2 April 1900. Reeds bij zijn komst was hij opvliegend en driftig, werd den 4e April voor?? fluiten??? en leven maken in de cel disciplinair gestraft; kreeg den 6e april een epileptisch toeval van ca 5 minuten ??durend??? ;

sloeg des nachts daarop op een deur roepend om zijn hoeder: "help me ?weg? want ze maken me dood!" ; kreeg daarop spoedig hallucinaties van gezicht en gehoor (hoorde een harmonica en wilde dansen; ziet meerdere gezichten in de hoeken enz? ) en was zeer verward, onrustig en slapeloos. In de laatste dagen heeft hij hier weinig gegeten.

 

 

 

Omtrent het verleden van de patient is hier absoluut niets bekend

Breda den 9e april 1900,

De Geneesheer van de gevangenis

handtekening

 

Bron: 88 Rijkskrankzinnigengesticht te Medemblik
Inventaris
.......
> 4. Patiëntendossiers 346-347
Voor de index :
> Alfabetische indices op de patiëntendossiers, 1884-1923

Voor het Patientendossier nr 2401 ga naar:
348-493 Patiëntendossiers, numeriek geordend, 1884-1923
> 389 2392-2403, 2405-2423