Jean Moreau komt omstreeks 1798 naar Brabant en zal in 1801 trouwen met Anthonia (den) Hertog.
De naam komt voor in Wagenberg en Terheijden als (den) Hartog(h), Hertog(h), en den Hertog/Hartog.
Anthonij is de zoon van Thomas Hartogh en Adriaantje Botermans.
Hij wordt geboren omstreeks 1718 als jongste in een gezin van 7 kinderen.
Zijn vader was vleeshouwer/beenhakker. Hij overlijdt in 1725, ongeveer 70 jaar oud (hij was laat getrouwd, met een vrouw die 18 jaar jonger was).
Anthonij groeit dus op in een gezin met een oude vader (~63 bij zijn geboorte).
Zijn oudste zus was 17 jaar ouder dan hij.
Het is niet duidelijk wanneer zijn moeder overlijdt.
Zij wordt na 1730 niet meer genoemd. Dan is ze ongeveer 58 jaar oud. Het kan zijn dat ze verhuisd is,
getrouwd is en onder de naam van haar man is ingeschreven, of overleden is.
We houden het op het laatste.
In 1733 trekt Anthonij in bij zijn oudste zus Adriana Beckers (een dochter uit het eerst huwelijk van zijn moeder), die getrouwd is met Pieter Damen.
Zij wonen op het Voorste Eijnde van de Wagenbergsen Dijck. Hij is dan ongeveer 15 jaar oud. Zijn zus Adriana is ongeveer 32 jaar.
Hij blijft bij hen wonen tot aan zijn huwelijk met Maria in 1754.
Maria groeit op in het gezin van Bartholomeus van Dorst en Maria van Gils. Deze Maria van Gils is niet haar moeder, zij komt voort uit het eerste huwelijk van Bartholomeus. Hij is omstreeks 1716 getrouwd, maar de naam van die vrouw is niet bekend. De enige keer dat ze genoemd wordt, is bij de opsomming van de kinderen en uiteindelijk bij haar overlijden in 1722. Dan overlijdt namelijk "de vrouw van Bartholomeus van Dorst". Samen met deze eerste vrouw heeft Bartholomeus 3 kinderen gekregen. Maria is zijn oudste dochter uit dit eerste huwelijk. Er volgen nog 8 kinderen uit het tweede huwelijk.
Er bestaat een bijzondere relatie tussen het gezin van Dorst en ene Anthonij Dingemans en zijn vrouw Maria de Jongh. Ze wonen naast elkaar. Sommige van de kinderen van Dorst worden soms opgevangen door de weduwe Dingemans (Anthonij is ~1718 overleden). Zij waren eigenaar van brouwerij de Swaen. Bartholomeus heeft als knecht in de brouwerij gewerkt, eerst in zijn jeugd, maar later ook na de dood van Anthonij Dingemans. Hij woont dan ook bij haar in huis. In de Gemaallijsten lijkt het alsof zijn vrouw altijd alleen woont. In feite woont zij gewoon naast haar man, zoals regelmatig te zien is in de Gemaallijsten. Hij zal later eigenaar worden van de brouwerij. Hij wordt in 1717 genoemd als erfgenaam in het testament van Anthonij Dingemans en zijn vrouw. Hij wordt dan een trouwe knecht genoemd. Mogelijk krijgt hij de brouwerij bij het overlijden van Maria de Jong in 1736. Daar is geen bewijs van. Bartholomeus blijkt een ver familielid van Maria de Jongh te zijn. De oma van Bartholomeus is een zus van de moeder van Maria de Jong. In een notarisakte waarin zij hem procuratie verleent, wordt hij haar neef genoemd. De hechte relatie blijkt uit het feit dat de weduwe de zorg op zich neemt van sommige van de kinderen van Bartholomeus als dat nodig is. In het ongetwijfeld moeilijke jaar 1722 neemt ze bijvoorbeeld de 3 jaar oude Maria onder haar hoede.
Bartholomeus hertrouwt in 1722. Ook dit tweede huwelijk is nergens te vinden maar bij latere vermeldingen wordt duidelijk dat het om Maria Peeters van Gils gaat. Maria groeit op in dit gezin, ze heeft uiteindelijk maar 1 jaar bij de buurvrouw gewoond.
Zij trouwt niet meteen met haar buurjongen. Op 8 december 1743 trouwt ze eerst met Frans van Tetering met wie ze 3 kinderen krijgt. Na zijn overlijden trouwt ze in 1754 met Anthonij den Hartog
Ze gaan uiteindelijk wonen op het Agterste Eijnde van de Wagenbergse Dijk. Ze zijn dan ongeveer 35 jaar oud. Zij worden winkeliers genoemd.
In 1758 en 1759 krijgen ze ruzie met de rest van de familie. Ze weigeren mee te werken aan de verkoop van de brouwerij door hun moeder aan hun zus Anna en haar man. De verkoop gaat toch door, omdat al mondeling hadden toegezegd.
De vrouw van Bartholomeus wordt niet in deze eerste lijst van 1719 genoemd.
Anthonij Hartog is geboren omstreeks januari 1718 (als de lijsten inderdaad zijn opgesteld in april).
In de tweede lijst van 1719 wordt de vrouw van Bartholomeus wel genoemd, maar zonder naam:
Deze lijst is in het najaar opgesteld, dus de geboortedatum van Anthonij blijft staan op ~januari 1718.
Hier verschijnt Maria van Dorst voor het eerst in de lijsten. Ze woont naast de weduwe Dingmans Zij moet dus geboren zijn halverwege 1718.
Het jaar 1720 ontbreekt
Anthonij en Maria zijn 4 jaar oud.
Anthonij en Maria zijn 5 jaar oud.
Anthonie en Maria zijn 6 jaar oud.
Het jaar 1725 ontbreekt.
Het jaar 1727 ontbreekt.
Nu woont de zus van Maria, Bastiaantje van Dorst, bij de Weduwe Dingemans. Ze blijft daar tot 1736 als haar vader voor het eerst expliciet genoemd wordt. Dat valt samen met het overlijden van de weduwe. Het lijkt wel of ze al die jaren daar gewoond heeft. Dit bevestigt de band tussen de twee families.
In de gemaallijsten van 1731 en 32 is de familie Hartogh niet meer te vinden.
Anthonij wordt opgevangen in het gezin van zijn oudste zus Adriana Beckers en Pieter Damen. Im 1731 en 1732 woont dit gezin als op het Voorste Eijnde van de Wagenbergse Dijk. Dan woont Anthonie daar nog niet. We zien hem daar pas in 1733 terug.
Anthonij is eigenlijk 15 jaar oud, net als Maria.
Bartholomeus wordt voor het eerst samen met zijn vrouw genoemd. De weduwe Dingmans is 16 maart 1736 overleden, hij is nu geen inwonende knecht meer en woont weer samen met zijn vrouw. Maria telt als volwassen dochter, ouder dan 16. Zo zijn er dus 5 volwassenen, inclusief Bastiaantje die nu ook weer thuis woont.
In het gezin van Dorst worden 4 volwassenen genoemd, inclusief knecht en de 17-jarige Bastiaantje. Maria is kennelijk het huis uit. Ze zal in 1742 trouwen met Frans van Tetering. Ze woont waarschijnlijk ergens in als meijd. Dat is moeilijk te vinden. Tot 1742 is ze niet gevonden in de gemaallijsten.
Plots woont een zus van Anthonij bij hen in: Jenne Maria, geboren in 1715.
Zij trouwt omstreeks 1737 met Antonius van Gastel/Gestel.
Anthonij is nog steeds te jong, hij zou 20 moeten zijn.
Geen vermelding van Maria of Anthonij gevonden in 1740.
Twee keer een Anthonie??
Maria heeft een kind gekregen: Hendricus van Tetering, gedoopt 20-2-1745
Dochter Adriana telt als volwassene voor de belasting.
Cornelis woont nu zelfstandig, hij is 31 mei 1778 getrouwd met Maria Vermeeren en woont op het Achterste Eijnde net als zijn moeder:
Zoon Cornelis krijgt 9-3-1779 een dochter: Antonia, de latere vrouw van Jean Moreau
De dochter uit het eerste huwelijk van Maria, Francisca, is in 1786 in Breda getrouwd met Willem van der Waeren.
Cornelis is op 29 april 1787 hertrouwd met Petronella Kouwenberg. Hij woont nu weer zelfstandig. Anthonia is nog steeds 6 jaar.
Zoon Johannes is op 8 februari 1789 overleden. Omdat haar zoon uit het eerste huwelijk, Hendrik van Tetering ook al is overleden (in 1778) heeft ze nu alleen nog maar haar dochter Adriana en haar zoon Cornelis over. Alleen dochter Anthonia woont nu nog bij haar. Francisca woont in Breda.
Dit is een bijzondere periode vanwege de inval in Nederland door Frankrijk. Op de cover bladzijde is te lezen dat vanwege de oorlog twee jaren zijn samengenomen. Dat is wel een beetje vreemd omdat de periode oct 1794 tot 1795 ook al afgerond is.
De rollen zijn nu omgedraaid, moeder woont in bij dochter en schoonzoon Johannes de Jong die op 1 april 1796 zijn getrouwd.
Ze is terug op het Voorste Eijnde en woont weer alleen.
Maria van Dorst, de moeder van Cornelis is in februari 1797 verhuisd, naar haar dochter Francesca, naar Breda,
waar ze op 15 januari 1802 zal overlijden.
Ze was geboren in 1718 dus ze is heel oud geworden,