De stamboom van Mureau

Overzicht van alle Aktes

Anthonia   Cornelis   Antonie   Jacobus   Simon   Maria

Simon Mureau (1850-1929)
Verkoop schip

(Notaris Ruijsenaers Zwaluwe 11-05-1920 : Verkoop schip)

Simon verkoopt het schip: "Ons Genoegen" (dat hij in 1906 had gekocht), aan zijn zoon. Inclusief de hypotheek die er op rust. Alles bij elkaar is het schip 8000 gulden waard. Hij is op dat moment 69, dus dat was waarschijnlijk zijn pensioen. In de bevolkingsregisters worden hij en zijn vrouw rentetrekkers genoemd. Hij zal in 1929 overlijden, op 78-jarige leeftijd.

 

 

Akte 139

Transport in verband
11 Mei 1920.

 

Voor mij Leendert Adrianus Ruijssenaers,
Notaris ter standplaats Zwaluwe,


    verscheen


Simon Mureau, schipper en kastelein, wonende te Helkant, gemeente Zwaluwe, in huwelijk met Antonia Brouwers.

 

 

  De comparant verklaart te hebben verkocht aan den mede verschenen Johannes Mureau Simonszoon, schipper, wonende te gemeld Helkant, die verklaart in koop aan te nemen:

 

  de stalen motorboot genaamd Ons Genoegen, groot thans drie en zestig ( in kantlijn : acht en zeventig) tonnen, gebouwd te Roode Vaart, gemeente Klundert, dienende tot allerlei vervoer naar verschillende plaatsen, door den verkooper verkregen door aanbouw, gebrand 690 Breda 1906 en zulks met al het tot gemelde motorboot behoorend staand en loopend want en verderen inventaris; dit schip is te boek gesteld ten kantore der Hypotheeken en scheepsbewijzen te Breda den achtsten October negentien honderd zes, in deel 3 nommer 690.

 

 

 

 

 

  De koopprijs bedraagt Achtduizend gulden, in mindering waarvan de kooper voor zijne rekening neemt, ter ontlasting des verkoopers, het verband dat op het verkochte gevestigd is, ingevolge acte, den tienden October negentienhonded zes verleden voor mij notaris ten behoeve van den Heer Johannes Merkx, vroeger klompenfabrikant en thans zonder beroep, wonende te gemeld Helkant, groot in hoofdsom ter recto? dertien honderd gulden, rentende jaarlijks vijf ten honderd op den tienden October, welk verband ten gemelden kantore is ingeschreven den elfden October negentien........

 

 


.....honderd zes, in deel 2 nommer 237: terwijl de restant hoofdsom ten bedrage van zesduijzend zevenhonderd Gulden, als tweede verband op het verkochte gevestigd blijft en waarvoon de kooper zich verbindt, om te rekenen van heden jaarlijks op den elfden Mei rente daarvan te zullen voldoen berekend tegen zes ten honderd in het jaar en in mindering der koopsom jaarlijks minstens honderd gulden eerstmaal heden, over een jaar en zoo vervolgens van jaar tot jaar, tot aan de aflossing, weke geschieden moet na opeisching of waarschuwing aan de wederpartij drie maanden bevorens gedaan, zullende tot verschuldigde dadelijk eischbaar zijen, ingeval van eigendomsovergang en inbeslagneming of brandschade aan gemeld vaartuig bij het niet nakomen van eenige in deze acte gestipuleerde verplichting door den schuldenaar en door zijn overlijden of staat van faillissement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle kosten en rechten, die nu of later het gevolg dezer acte en overeenkomst zijn, komen voor rekening des Schuldenaars, terwijl alle betaling van eenig verschuldigde geschieden moet aan en ten woonhuize van den wettigen houder der grosse dezer acte;

 

 

 

 

 

Voorts is tusschen partijen bedongen dat het verbonden vaartuig met alles waarop het pandrecht is verleend, steeds door den schuldenaar tegen schade door brand of door andere oorzaken aan het vaartuig toegebracht moet worden vereberd?? ten genoege des schuldeischers, die bij geleden schade de te ontvangen vergoeding doet strekken in mindering of tot voldoening van al het verschuldigde;

 

 

 

dat jaarlijks bij de betaling der rente, aan den schuld- ......

 

....eischer moet worden vertoond, de kwitantie der premie over het loopende jaar,

 

dat het vaartuig in alle opzichten in goeden staat van onderhoud moet worden gehouden, niet van bestemming worden veranderd, niet worden verhuurd en nooit met beding van vooruitbetaling der huurpenningen, met geen meerder zakelijke rechten worden bezwaard en niet worden vervreemd.

 

 

 

dat bij gebreke van betaling de schuldeischer gerechtigd is, het vaartuig in het openbaar naar plaatselijke gewoonten en op de gebruikelijke voorwaarden ten overstaan van een notaris te doen verkoopen ten einde uit de opbrengst het verschuldigde te verhalen.

 

 

Het verkochte zal van heden af in bezit en genot op den kooper overgaan, zonder waarborg voor zichtbare of verborgen gebreken.


De verkoopen behoudt zich tot tien Mei negentien honderd vijf en twintig het recht voor om het verkochte terug te nemen, tegen betalng van koopsom en kosten.

Doorhaling van drie woorden in regel elf van boven der eerst bladzjde, waarvoor in de plaatsgesteld worden de drie woorden: acht en zeventig.


Waarvan acte

In minuut opgemaakt, is verleden te Hoog Zwaluwe, den elfden Mei negentienhonderd twintig, in tegenwoordigheid van Johannes van Loon, notarisklerk, wonende te Lage Zwluwe en Paul Terwee electromonteur, wonende te Kampen, als getuigen evenals de comparanten aan mij notaris bekend en die na voorlezing deze acte met de comparanten en mij notaris hebben onderteekend.

 

 

 


S. Mureau
J. Mureau
J. v Loon
Paul Terwee
L A. Ruijsenaers

 

 

Geregistreerd te Zevenbergen den een en twintigsten Mel 1900 twintig deel 77 folio 12 verso vak 4. Twee bladen geen renvoi. Ontvangen van rente: een gulden vijftig cent.   De Ontvanger.

Bron: : notarieel register Streek Archief Tilburg
Soort registratie: Notarisakten
Plaats: Hooge en Lage Zwaluwe
Bijzonderheden:
Mureau Simon te Helkant Zwaluwe gehuwd Antonia Brouwers aan Johannes van de stalen motoraak Ons Genoegen.
Minuut: transport met verband
Bronvermelding
Hooge en Lage Zwaluwe - 212 - 1916-1923,
aktenummer 139
Gemeente: Hooge en Lage Zwaluwe
Periode: 1916-1923