De stamboom van Mureau

Overzicht van alle Aktes

Anthonia   Cornelis   Antonie   Jacobus   Simon   Maria

Cornelis Mureau (1867-1946)
Voorlopige Verkoop huis van vader en grootvader
gelegen aan de Wagenbergse straat

(Notaris Ruissenaers, Zwaluwe 1917)

Dit is Cornelis, de kleinzoon van Cornelis senior, getrouwd met Elisabeth van den Biggelaar.
Hij zet het ouderlijk huis te koop. Zijn vader verhuist naar een verzorgingshuis. Hij handelt in eigen naam en als mondeling gemachtigde van zijn broer Christiaan Mureau, spoorwegbeambte te Rotterdam, zijn vader Cornelis Mureau, zonder beroep, weduwnaar van Bastiana Ansems, en van zijn zus Maria Mureau, ongehuwd wonende te Voorburg bij Vught. Het lijkt er op dat de zoon Cornelis gemachtigd is namens zijn vader Cornelis, zijn broer Christiaan en zijn zus Maria.

Hij wil overgaan tot "de inzet en de verhooging?" en toewijzing van het huis en erf gelegen te Wagenberg kadaster D862 (4 aren 40 ca), dat de vader in 1863 van zijn vader Cornelis senior had overgenomen. Er wordt zelfs verwezen maar het bewijs van eigendom dat 20-3-1863 bij notaris van Goor (zie aldaar) is opgesteld

Vader Cornelis is in 1916 verhuisd naar het RK verzorgingshuis in Breda, Haagdijk 180. Hij overlijdt daar in 1922.

Er rust geen hypotheek meer op.

Ene Petrus Broeken biedt al 600,- . In de volgende akte op 7-1-1918 (zie hieronder) wordt het verkocht aan Adrianus van Helmond, die kennelijk net wat meer geboden heeft. Die akte zelf is niet te vinden in het archief van de notaris. Zo verdwijnt dit huis dus uit de familie.

Opm. In deze akte staat dat het huis ligt aan de Wagenbergse straat.
Vader Cornelis woonde tot aan 1915-16 met zijn dochter Maria en zijn jongste zoon Christiaan in Wagenberg op adres D228. Dat moet dus bovenstaand huis zijn kadastraal D862 aan de Wagenbergse straat. Christiaan verhuist op 20-8-1915 naar Heusden waar hij zicht vestigt als schipper. Vader Cornelis verhuist op 15 November 1916 naar Haagdijk 180 Breda, het RK Gasthuis, waar hij in mei 1922 zal overlijden. Zus Maria Mureau (1878-1922) is op 15 november 1916 in een psychiatrische inrichting opgenomen (Voorburg, bij Vught), waar ze in augustus 1922 is overleden, dat is dus enkele maanden na haar vader.

 

 

 

 

Den vier en twintigsten December negentien honderd zeventien, des namiddags om zes uur, ten huize en herberge van de weduwe van Oosterhout te Wagenberg, is voor mij Leendert Adrianus Ruijssenaers, notaris ter standplaats Zwaluwe, in tegenwoordigheid der beiden na te noemen getuigen, verschenen;

 

 

 

Cornelis Mureau, arbeider, wonende te Wagenberg, gemeente Terheijden, handelende in eigen naam en als mondeling gemachtigde van Christiaan Mureau, spoorwegbeambte, wonende te Rotterdam, Cornelis Mureau, zonder beroep, wonende te Breda, weduwnaar van Bastiana Ansems, en van Maria Mureau, ongehuwd, zonder beroep, wonende te Voorburg bij Vugt,

 

 

De comparant verklaarde heden te willen overgaan tot den inzet en heden over veertien dagen ten huize en herberge van Petrus Luijkx, te gemeld Wagenberg, tot de verhooging en toewijzing van het "huis en erf gelegen te Wagenberg Kadaster Terheijden, Sectie D. nommer 862, groot vier aren veertig centiaren", waarvan het laatste bewijs van eigendom is, de toewijzing den twintigsten Maart achttienhonderd drie en zestig, verleden voor notaris van Goor te Terheijden, overgeschreven ten Hypotheekkantore te Breda den zesden Mei daarna in Deel 357 Nommer 110. —

 

 

 

 

 

---Voorwaarden der verkooping---

Het onroerend goed wordt verkocht volgens de plaatselijke gebruiken, zoo en in dier voege als hetzelve zich thans bevindt, uitstrekt en gelegen is, zonder aan de juiste omschrijving, kadastrale aanduiding of grootte gehouden te wezen, als wordende de kooper geacht er volkomen mede bekend te zijn en zijnde het meerdere of mindere der maat ten zijnen voor- of nadeele, als geschiedende deze verkooping voetstoots in ........

 

 

 

.... zoodanige massa als de verkooper noodig oordeelt, en wijders met al die rechten en vrijheden, lasten en erfdienstbaarheden van wat aard of naam ook, welke van ouds tot die onroerende goederen behooren, of waarmede dezelve mochten zijn bezwaard, zonder eenige gehoudenheid van de zijde des verkoopers tot vrywaring deswegens.

 

 

 

Het onroerend goed zal den kooper worden geleverd vrij- en onbelast van alle hypotheeken, hij zal den eigendom daarvan verkrijgen overeenkomstig de wetsbepaling en hetzelve in gebruik en genot kunnen aanvaarden bij de betaling der kooppenningen, mits eerbiedigende de bestaande huurovereenkomst, om die ten eigen bate en schade uit te oefenen.

 

 

 

 

Het te verkoopene is onmiddellijk na de finale toewijzing voor rekening en risico des koopers, die daarvan de gronden alle andere lasten zal moeten voldoen, te rekenen van den eersten Januari negentien honderd achttien.

 

 

 

De verkooping zal plaats hebben om Nederlandsch geld, terwijl de Kooper zijn uit te loven kooppenningen zal moeten betalen, ten kantore van mij, notaris vrij aan handen en tegen eenvoudige kwitantie van den verkooper, voor of op een Maart negentien honderd achttien.

 

 

 

Binnen drie dagen na de finale toewijzing is de kooper verplicht ten kantore van mij notaris te betalen acht en een half ten honderd van den koopprijs ter voldoening van alle verschotten? en verdiensten, welke ter zake van deze verkooping reeds zijn en verder worden verschuldigd, terwijl de kooper daarenboven verplicht is te voldoen het aan den hoogsten bieder uitgeloofde strijkgeld, het aan den verhooger uitbetaalde verhooggeld en het bedongen gelaggeld.

 

 

 

 

De betalingen van koopsom en onkosten, zullen niettegen.....

 

 

... staande alle stoornis op de bepaalde tijdstippen moeten plaats hebben en zonder dat de kooper eenige korting, compensatie en liquidatie zal kunnen of mogen vorderen.

 

 

De inzetter, verhooger of kooper zal indien het wordt gevorderd, moeten stellen twee of meer hoofdelijke medeschuldenaren op den voet en de wijze als bij Artikel 1331 van het Burgerlijk Wetboek is bepaald en omschreven en zulks tot zekerheid voor de prompte voldoening van den koopprijs en de onkosten, alsmede voor de stipte nakoming dezer voorwaarden.

 

 

 

 

 

 

Bij gebreke in het stellen dier hoofdelijke medeschuldenaren, zal het onroerend goed opnieuw worden geveild en de nalatige aansprakelijk zijn voor de mindere opbrengst doch geen recht op de meerdere kunnen doen gelden en zullende ieder bieder, inzetter, verhooger of mijner zijn laatste bod of afmijning moeten gestand doen, totdat die hoofdelijke medeschuldenaren zijn gesteld.

 

 

 

 

 

Voor strijkgeld wordt uitgeloofd een procent der inzet, som en voor vertering der beide zitdagen bepaald een procent der koopsom, minstens voor iederen zitdag twee gulden vijftig cent en minstens twee gulden vijftig Cent voor inzetgeld.

 

 

 

 

Na de finale toewijzing wordt een half uur beraad voorbehouden, ten einde de toewijzing goed of af te keuren.

 

 

Het domicilie voor de geheele ten uitvoerlegging dezer wordt gekozen ten kantore van den notaris bewaarder dezer minuut - acte.

 

 

 

Na voorlezing van het vorenstaande is voormeld onroerend goed het hoogst in bod gebracht door .....

 

 

Petrus Broeken Johanneszoon, arbeider, wonende te Wagenberg- Terheijden, op de som van zeshonderd vijf en twintig Gulden.

 

Waarna dit proces- verbaal is gesloten.

 

Aldus gedaan en verleden door, ten tijde en ter plaatse gemeld, in tegenwoordigheid van Johannes van Loon, notarisklerk, wonende te Lage-Zwaluwe en Cornelis van Bragt, oproeper, wonende te Wagenberg als getuigen, evenals de verschenen personen, aan mij notaris bekend, en die na voorlezing deze acte met de verschenen personen en mij notaris hebben onderteekend.

 

 

 

 

P Broeken   C Mureau   J. v. Loon
C v Bragt
L.A. Ruijssenaars

 

 

 

 

Geregistreerd te Zevenbergen den acht en twintigsten December 1900 Zeventien deel 75. folio 113 etc. etc

 

 

 

 

En op den zevenden Januari negentienhonderd achttien, des namiddags om halfzeven ure ter herberge van Pieter Luijkx te Wagenberg zijn voor mij Leendert Adrianus Ruijssenaers, notaris ter standplaats Zwaluwe, in tegenwoordigheid van Pieter Luijkx, kastelein en Cornelis van Bragt, winkelier, beiden wonende te Wagenderg, als getuigen, verschenen: Cornelis Mareau, arbeider, wonende te Wagenberg, genoemd in vorenstaand proces-verbaal van inzet, handelende in eigen naam en als .......

 

 

 

 

 

gemachtigde van Cornelis Mureau en Maria Mureau beiden voornoemd ingevolge onderhandsche acte van lastgeving, welke na vooraf door den lasthebber, in tegenwoordigheid der getuigen en van mij notaris voor echt erkend en ten blijke daarvan door ons allen geteekend te zijn aan deze minute is vastgehecht,

 

 

en Christiaan Mureau eveneens voornoemd in vorenstaand proces- verbaal; die verklaarden te willen overgaan tot de verhooging en toewijzing van voormeld onroerend goed, op voormelde voorwaarden waarnaar wordt verwezen, onder bepaling dat het hoogeld zal bedragen een vierde der som waarmede verhoogd wordt hetwelk alleen bij gunningsgenot uitgekeerd.

 

 

Na voorlezing is voormeld onroerend goed staande op zeshonderd vijf en twintig gulden niet verhoogd en bij den oplaggemijnd? op honderd dertig gulden door Johannes van Helmond, arbeider wonende te Wagenberg alhier tegenwoordig en in koop aannemende voor de som van zevenhonderd vijf en vijftig gulden voor en als mondelig gemachtigde van Adrianus van Helmond arbeider te gemeld Wagenberg.

 

 

 

De verkoopers verklaren de gedane toewijzing goed te keuren,
waarna dit proces- verbaal is gesloten des namiddags om zeven ure

 

Gedaan en verleden op datum en ter plaatse als voor in tegenwoordigheid der voornoemde getuigen, evenals de comparanten aan mij notaris bekend en die na voorlezing dit in minuut opgemaakt proces verbaal met de comparanten en mij notaris hebben onderteekend.

 

 

J v Helman   C Murean   Chr Mureau
J van Bragt.
L A Ruijssenaers
P Luijkx

Notaris

 

 

....................... Geregistreerd etc .......

 

 

 

 

De ondergeteekenden

Cornelis Mureau, weduwnaar van Bastiana Ansems en Maria Mureau ongehuwd zonder beroep eerst genoemde te Breda en laatstgemelde te Voorburg bij Vugt woonachtig,

verklaren volmacht te geven aan Cornelis Mureau, arbeider wonende te Wagenberg

 

 

speciaal om namens hen te verkoopen en in eigendom over te dragen het huis en erf in de Wagenbergsche straat onder Terheijden.

 

De koopprijs te ontvangen, daarvoor te kwiteeren en daaruit af te lossen de hypotheek waarmede hetzelve bezwaard is ten behoeve der echtelieden Konings-den Ronden te Rozendaal en verder al datgene te verrichten wat mocht worden vereischt onder belofte van goedkeuring en bekrachtiging.

 

 

Gegeven te Breda, den Juli 1917

 

 


x
C Moreau
x
Maria Mureau

 

 

 

 

Geregistreerd te Zevenbergen den negenden Januari 19 achttien deel 39 etc etc

 

 

 

 

Linksonderaan in kantlijn : Voor echt erkend
C Mureau,
C van Bragt,
P. Luijkx ,
L A Ruijssenaars

Bron: notarieel register (Notaris Ruissenaers in Zwaluwe 1917, Regionaal Archief Tilburg)
Soort registratie: Notarisakten
(Akte)datum: 24-12-1917
Plaats: Hooge en Lage Zwaluwe
Bijzonderheden:
Mureau Cornelis te Wagenberg Terheijden, van vastgoed aldaar.
Minuut: inzet
Bronvermelding
Hooge en Lage Zwaluwe - 212 - 1916-1923,
aktenummer 231
Gemeente: Hooge en Lage Zwaluwe
Periode: 1916-1923