De stamboom van Mureau

Overzicht van alle Aktes

Anthonia   Cornelis   Antonie   Jacobus   Simon   Maria

Antonie Mureau (1841-1923)
Borg bij hypotheek voor dochter Antonia

(Notaris Ruijsenaers Zwaluwe 04-02-1914 )

Antonie is bouwman en woont in Made.

Hij en Magiel Pals staan nu borg bij een hypotheek die hun zoon Petrus Pals en dochter Antonia Mureau afsluiten op een stuk grond sectie F nr 719, Helkant Zwaluwe

 

Akte 28

 

    Heden den vierden Februari negentienhonderd veertien compareerde voor mij Leendert Adrianus Ruijssenaers, notaris ter standplaats Zwaluwe in tegenwoordigheid der beide na ten noemen getuigen:

    Petrus Pals Machielszoon, landbouwer woonende te Helkant Zwaluwe.

    Die verklaarde wegens ter leen genomen gelden verschuldigd te zijn aan de Boerenleenbank gevestigd te Lage Zwalume, eene som van dertien honderd gulden, onder verbintenis van zijne zijde om van die somme jaarlijks op den een en dertigsten December eenen interest te betalen groot Vier ten honderd, eerstmaal op dien datum dezes jaars en wel pro rata en verder onder bepalingen:

 

    a. dat het kapitaal zal moeten worden teregbetaald bij gedeelten van minstens dertien gulden per jaar.

    b. dat vervroegde betaling, ook bij gedeelten, altijd geoorloofd is.

    c. dat in geval twee maanden na den verschijndag de rente niet of niet ten volle is betaald, één procent meerdere rente als boete zal verschuldigd zijn;

    d. dat het kapitaal ten allen tijde opeischbaar zal zijn, mits de creditrice aan den debiteur eene maand bevorens opzegging doende.

    e. dat hetzelve daarentegen terstond en zonder eenige waarschuwing zal kunnen oorden opgeeischt:

        ten 1e bij gebreke van prompte betaling der interessen of aflossing van het kapitaal op den verschijndag, welk ingebreke zijn door enkel tijdsverloop zal zijn geconstateerd.

        ten 2e Wanneer de debiteur in staat van faillissement mocht worden verklaard;

        ten 3e de hierna te omschrijven goederen in waarde mochten verminderen, dezelve niet in behoorlijken staat mochten worden onderhouden, of door derden geheel of gedeeltelijk mochten worden inbeslaggenomen.

        ten 4e bij niet nakoming van een of meer der na te noemen speciale bedingen:

    Tot zekerheid voor de restitutie van gemeld kapitaal en de betaling der daarvan te verschijnen interessen benevens de kosten, laatstgemelde begroot op honderd gulden, verklaart de comparant debiteur hypothekair te verbinden:

    Een perceel bouwland gelegen in den Helkant, kadaster Zwaluwe, sectie F. nommer 719 groot een Hectare drie en zestig aren twee en dertig centiaren, wordende dit verband gevestigd onder de door partijen gemaakte speciale bedingen:

 

Linkerkolom: obligatie met hypotheek, 4 februari 1914.

 

    a. dat het verbonden goed voor niet langer zal mogen worden verhuurd dan voor eenen termijn volgens plaatselijk gebruik en er nimmer vooruitbetaling van huurpenningen zal mogen worden bedongen of aangenomen.

 

    b. dat alle kosten, waartoe deze akte aanleiding geeft, daaronder begrepen, die van opzegging en van eventueele vernieuwing der inschrijving, komen ten laste van den debiteur.

 

    c. dat ingeval van willegen verkoop geene zuivering van deze hypotheek zal kunnen plaats hebben.

    d. dat bij niet behoorlijke voldoening van kapitaal of rente de creditrice onherroepelijk zal zijn gemachtigd, het verbonden vastgoed in het openbaar naar plaatselijke gebruiken en met het recht het perceel in zoodanige kavelingen te leggen als de creditrice mocht goedvinden, te doen verkoopen, hetzij geheel, hetzij gedeeltelijk, in het laatste geval met recht tot vestiging van zoodanige erfdienstbaarheden, als de creditrice mocht noodig oordeelen, ten einde uit de opbrengst te verhalen, zoowel de hoofdsom als de rente en kosten

 

 

    En in ten deze mede verschenen de heer Petrus Mathijs van Alphen, Kassier der Boerenleenbank, wonende te Lage zwaluwe, die verklaarde de boven genoemde schulderkenning met hypotheekstelling en verder alle daarbij gemaakte bedingen voor de creditrice te accepteeren.

 

    De mede verschenen:

    Machiel Pals, landbouwer wonende te Helkant Zwaluwe en Antonie Mureau, landbouwer wonende te Made verklaren als hoofdelijke borgen zich te verbinden tot de geregelde nakoming van alle verplichtingen door voornoemden Petrus Pals jegens voormelde Boerenleenbank onder afstand der voorrechter van uitwinning en schuldsplitsing.

 

 

 

    Voor de ten uitvoerlegging der akte verklaarde de debiteur woonplaats te kiezen ten kantore van den notaris, bewaarder dezer minute.

 

    De comparanten zijn den notaris bekend.—

    Waarvan Acte is verleden te Hooge Zwaluwe den (vierden Februari, lees:) dage vermeld, in tegenwoordigheid van Johannes van Loon, notarisklerk, wonende te Lage Zwaluwe en Jan Oomens, kleermaker, wonende te Hooge Zwaluwe, als getuigen mij notaris bekend

 

 

    Onmiddellijk na voorlezing is deze minute door de comparanten, de getuigen en mij .........

 

 

........notaris onderteekend

 

P Pals

P van Alphen.

M Pals

A. Mureau

J v Loon

J Oomens

L A Ruijssenaers notaris

 

 

 

 

 

 

Geregistreerd te Zevenbergen den vijfden februari 1900 veertien............

Bron: notarieel register, Notaris Ruijssenaers Zwaluwe, Regionaal Archief tilburg
Soort registratie: Notarisakten
(Akte)datum: 04-02-1914
Plaats: Hooge en Lage Zwaluwe
Bijzonderheden:
Pals, Petrus, Machielszoon, ten behoeve der Boerenleenbank te Lage Zwaluwe, met verbintenis van Pals Machiel te Helkant-Zwaluwe en Mureau Antonie te Made groot f 1300,-.
Minuut: obligatie met hypotheek
Bronvermelding
Hooge en Lage Zwaluwe - 178 - 1914,
aktenummer 28
Gemeente: Hooge en Lage Zwaluwe
Periode: 1914