De stamboom van Mureau

Overzicht van alle Aktes

Anthonia   Cornelis   Antonie   Jacobus   Simon   Maria

Simon Mureau (1850-1929)
Hypotheek

(Notaris Leendert Adrianus Ruijssenaers te Zwaluwe 2-3-1897)

Simon is schipper en woont in Helkant, gemeente Zwaluwe. Hij is getrouwd met Antonia Brouwers.

Hij sluit een Hypotheek af van 700,- bij Isaak du Mez, tegen 5% per jaar, tegen huis, tuin, erf gelegen in de Helkant, kadaster G947, G948 (4 aren, 80 ca), verkregen via koopakte van notaris van Goor, 20-5-1883 (zie aldaar).
De weduwe van Izaak du Mez wil het bedrag van 700,- op 17 maart 1920 terug ontvangen! Dat is vermeld in een los briefje.

26 Obligatie met hypotheek, 2 Maart 1847

Voor mij Leendert Adrianus Ruijssenaers, notaris binnen het Arrondissement Breda, ter standplaats Zwaluwe, verscheen:
-- Simon Mureau, schipper wonende in den Helkant, gemeente Zwaluwe, in huwelijk met Antonia Brouwers.

Die verklaarde dat hij, onder beding van hypotheek, bij het passeren dezer acte heeft ter leen ontvangen van den heer Izaak du Mez brievengaarder wonende te Zwaluwe, de som van zeven honderd gulden, welke schuldbekentenis wrdt aangenomen door voornoemden heer Du Mez, die daartoe mede voor mij notaris verschenen is.

De comparanten verklaarden tevens te zijn overeengekomen:
-- a. Dat van de verschuldigde hoofdsom telken Jare, rente zal betaald worden, berekend tegen vijf ten honderd in het jaar, ingaande op den vijfden dezer, zoodat den vijfden Maart achttienhonderd acht en negentig, het eerste jaar vervalt.
-- b. Dat de teruggaaf der geleende geldsom door den schuldeischer kan worden gevorderd en door den schuldenaar kan worden gedaan ten allen tijde, mits de eene party de andere ten minste drie maanden te voren waarschuwe
-- c. Dat de hoofdsom terstond opeischbaar zal zijn: 1) bij nalatigheid in de voldoening der renten op den vervaldag, 2) wanneer de schuldenaar in staat van faillissement mocht geraken, 3) zoodra na te melden pand geheel of gedeeltelijk wordt verneemd?, met erfdienstbaarheden bezwaard of inbeslaggenomen en 4) bij brand aan het gebouwde ontstaan.
-- d. dat de schuldenaar in gebreke zal zijn door het enkel verloop van den bepaalden termijn, of handeling strijdig met den inhoud dezer acte.
-- e. dat alle betalingen moeten geschieden ten woonhuize des schuldeischers of van den wettigen houder der grosse dezer acte.
en f. dat alle kosten, zonder uitzondering, ook die welke de schuldeischer tot behoud of ter uitoefening van zijn recht heeft gemaakt ten laste van den schuldenaar zullen wezen.

Tot meerdere zekerheid voor de voldoening der gemelde schuld met de interessen en eventueele kosten verklaarde de schuldenaar ten behoeve der schuldeischers met eerste hypotheek te bezwaren: het huis met erf en tuin, gelegen in den Helkant, gemeente Zwaluwe Kadaster, Sectie G nommers: 947 en 948, groot vier aren tachtig centiaren verkregen bij koopacte verleden voor notaris van Goor, twintig Mei achttienhonderd drie en tachtig, overgeschreven te Breda, dertig Juni daarna, in Deel 617 nommer 129

Voorts is tusschen partijen bedongen geworden.

1. Dat, bij gebreke van behoorlijke voldoening der hoofdsom of van de betaling der verschuldigde renten, de schuldeischer onherroepelijk zal zijn gemachtigd de verbonden perceelen in het openbaar te doen verkoopen ten einde uit de opbrengst te verhalen, zoowel de hoofdsom als de renten en de kosten.

 

 

2. Dat de schuldenaar het verbondene overeenkomstig den aard en de bestemming zal moeten gebruiken daaraan niet mogen doen waardoor het in waarde kan verminderen

het steeds behoorlijk en in goeden staat moeten onderhouden, geene verhuringen of in gebruikgevingen daarvan mogen doen, beneden de plaatselijke huurwaarde of voor langeren tijd dan het plaatselijk gebruik mede brengt, noch eenig vooruitbetaling van huurpenningen mogen bedingen of ontvangen, alles op straf van nietigheid der gehele verhuring.

 

3. Dat bij willige verkooping van het onderpand geene zuivering van hypothecair verband zal mogen plaats hebben.

 

4. Dat de opstal van het onderpand, gedurende den loop dezer geldleening ten genoege der schuldeischers tegen schade door brand moet verzekerd zijn, waarvan jaarlijks, bij de betaling der interest, de kwitantie der premie over het loopende jaar moet worden vertoond, terwijl ingeval van brandschade de assurantiepenningen, tot het beloop der inschuld en der verschuldigde renten in de plaats der onderzetting zullen treden.

 

 

Ter uitvoering dezer kiezen partijen domicilie ten kantore van den bewaarder dezer minute

Waarvan acte

In minuut opgemaakt, is verleden te Zwaluwe, den tweeden Maart achttienhonderd zeven en negentig, in tegenwoordigheid van Theodorus van der Weiden, zonder beroep en Jan Oomens kleermaker, beiden wonende te Zwaluwe, als getuigen, even als de verschenen personen aan mij notaris bekend en die onmiddellijk na voorlezing deze acte met de verschenen personen en mij notaris hebben onderteekend.

 

S Mureau
I du Mez
T v.d. Weiden.
J Oomens
L A. Ruijssenaers
Notaris.

 

 

 

 

 

 

Geregistreerd te Zevenbergen ........

 

 

 

Eerste grosse uitgegeven ter verzoeke van den heer Isaak du Mez voornoemd, den vierden Maart achttien honderd zeven en negentig

 

 

Aardenburg 17 Maart 1920

 

Aan den Wel Ed. Geb Heer L A. Ruijssenaers
Notaris
HoogeZwaluwe

 

WelEdel Geboren Heer

 

Mj. de wed Iz. du Mez, geboren Lammers alhier, verzoekt mij UEd? te berichten dat zij genegen is de som van ƒ 700. - genoemd in de voor M op 2 Maart 1897 verleden akte, met 1 Jaar rente ad f 35. — Samen ƒ735. — op 5 Maart a.s. te ontvangen en na ontvangst van die som volmacht te verleenen tot doorhaling van de hyp-inschrijving genomen ten kantore van hypotheker te Breda den 3 Maart 1897 Dl 145 no 47 ten behoeve van Izaak du Mez, brievengaarder, wonende te Zwaluwe en ten laste van Simon Mureau, Schipper in den Helkant, gemeente Zwaluwe, in huwelijk met Anthonia Brouwers

 

 

 

 

 

Wanneer UEd de ƒ735.- met kwitantie en volmacht per aangeteekende aan mijn adres stuurt, zal ik mij onmiddellijk na ontvangst gaarne belasten met de onderteekening door .....

 

... Mej du Wed du Mez geb Lammers en de terugzending der stukken.

Verlangt Ued in stede eenen gewone kwitantie de gekwiteerde grosse der hyp zal aan dat verlangen worden voldaan

Hoogachtend

Bron: notarieel register, Notaris Ruijssenaers Zwaluwe, Regionaal Archief Tilburg.
Soort registratie: Notarisakten
(Akte)datum: 02-03-1897
Plaats: Hooge en Lage Zwaluwe
Bijzonderheden:
Mureau, Simon - voor du Mez, Izaak, beiden te Zwaluwe
Minuut: hypotheek
Bronvermelding
Hooge en Lage Zwaluwe - 143 - 1896-1897,
aktenummer 26
Gemeente: Hooge en Lage Zwaluwe
Periode: 1896-1897