De stamboom van Mureau

Overzicht van alle Aktes

Anthonia   Cornelis   Antonie   Jacobus   Simon   Maria

Antonie Mureau (1841-1923)
Verhuur weilanden

(Notaris G.Vos te Zwaluwe 15-03-1884)

Antonie is opzichter bij het Kroondomein, wonende te Werkendam.

Hij verhuurt 2 verschillende weilanden:
1) een perceel op de Zandvaart (Ganzenweide) in Made Sectie J682 (1 ha, 23a, 70ca), aan Peter de Been voor 1 jaar voor 50,-, Hij had dit in 1883 al eens verhuurd aan Adrianus Verhoeve.
2) een perceel aan de Zandvaart in Made Sectie J716, 717 (1ha, 65a, 90ca) aan Adrianus Verhoeve voor 6 jaar voor 57,- per jaar.

Zie : "Zandvaart op de Ganzenweide" in Made (Jaarboek 1966, Oudheidkundige kring Breda).

 

No 26

 

    Voorwaarden waarnaar op heden den Vijftienden Maart achttien honderd vier en tachtig des avonds Zes uren door Glijn Vos, Notaris in het arrondissement Breda ter standplaats de gemeente Zwaluwe, in tegenwoordigheid der beide natenoemen getuigen, ter herberge van Govert van Stokkum te Made, ten verzoeke en in bijwezen van Antonie Mureau, Opzichter bij het Kroondomein, wonende te Werkendam, in het openbaar zullen warden verhuurd de hierna te omschrijven weilanden.

 

    De verhuring geschiedt wat betreft het perceel hierna onder nummer een omschreven voor een jaar en wel over achttien honderd vier en tachtig, en wat aangaat het perceel hierna onder nummer Twee aangeduid voor den tijd van Zeven Zes achtereenvolgende jaren, ingaande met weitijd? of den eersten April dezes jaars, en mitsdien zullende eindigen den dertigsten October achttien honderd negen en tachtig.

 

 

    De landerijen worden verpacht zooals die zich bevinden uitstrekken en gelegen zijn, zonder aan de juiste omschrijving of grootte gehouden te zijn, als wordende de huurders beschouwd daarmede volkomen bekend te wezen en komende het meerdere of mindere der maat alzoo ten hunnen Voor- of nadeele Waarbij uitdrukkelijk wordt bedongen dat de verhuurder geenzins gehouden is om de opgegeven toeveelheid te leveren en de huurders evenmin verplicht zijn tot eene verhooging van den huurprijs voor den grooteren omvang dan in deze wordt Vermeld.

 

    De landerijen worden verhuurd om te worden beweid met hoornvee en tegelijkertijd niet meer dan een paard op straffe van te moeten betalen het dubbele der uitteloven huurpenningen bij wijze van schadevergoeding te voldoen, on verminderd de verplichting tot dadelijke ontruiming van de meerdere paarden die op de landerijen mochten worden bevonden op de eerste eenvoordige aanzegging van den Verhuuder

    De huurders zullen hunne gehuurde perceelen naar behooren moeten blooten en zuiveren van distelen en ander schadelijk onkruid alsmede de paardemest behoorlijk slechten alles naar genoegen van den Verhuurder.

    De huurders zullen toegenaamd geen hooi- of blootgras van het verhuurde mogen vervoeren op verbeurte eener som van vijftig gulden bij wijze van schadevergoeding aan den verhuurder te voldoen.

    De huurder van het perceel nummer twee zal de slooten en grippen om- aan- en in het gehuurde gelegen, gedurende den huurtermijn behoorlijk en naar genoegen van den verhuurder moeten opmaken en onderhouden en uit alle gewone en buiten gewone Keuren en Schouwen moeten houden.
    Hij is verplicht de heinen of hekken en dammen aan het gehuurde gelegen behoorlijk te onderhouden en daar waar geen .......

 

 

.......afsluitingen bestaan en die noodig mochten wezen voor eigen rekening moeten daarstellen.

    Het weiseizoen in elk huurjaar moet eindigen op den dertigsten October op straffe dat de huurders voor elk stuk vee dat na dien tijd op het land zal bevonden worden zullen moeten voldoen vijf gulden per dag, bij wijze van schadevergoeding aan den Verhuurder te betalen.

 

 

    De huurders mogen hunne gehuurde perceelen niet weder verhuren of door anderen doen gebruiken dan met schriftelijke toestemming van den verhuurder.

    De huurders zullen voor geen gewone voorziene of buitengewone onvoorziene nadeelige gebeurtenissen en dus in geen geval toe ook genaamd eenige schadeloosstelling Kwijtslag of vermindering der huurpenningen kunnen of mogen vorderen al ware die ook door de wet aan huurders toegekend

    De verhuring geschiedt om guldens van honderd cents het stuk, terwijl de huurders hunne uitgeloofde huurpenningen zullen moeten betalen in goed gangbaar Nederlandsch geld, ten kantore van den ondergeteekenden notaris te weten:
    die van perceel nummer één voor of op den vier en twintigsten December achttien honderd vier en tachtig, en die van perceel nummer twee ieder jaar voor of op den vier en twintigsten December en dus voor het eerst den vier en twintigsten December aanstaande, zullende diegene der huurders die als dan zijne huursom niet prompt geheel en al voldoet iederen gulden met een honderd en tien Centen moeten betalen en bij niet voldoening der huur, wat perceel nummer Twee betreft, binnen zes weken na den verschijndag, zal de huurder van den als dan nog loopenden huurtijd verstoken en evenwel verplicht zijn de verschenen en verschuldigde huurpenningen te voldoen zonder eenige schadeloosstelling van welken aan ook te kunnen vorderen, terwijl de huurder in dat geval verplicht zal zijn aan den verhuurder bij wijze van schade vergoeding te bepalen eene som van vijf en twintig gulden.

 

 

 

    De huurders zullen binnen acht dagen na heden ten kantore van mij notaris voldoen de rechten van zegel, registratie en alle andere rechten en verschotten Waartoe deze verhuring aanleiding geeft en het salaris van mij notaris naar het zonschrift? der wet, alles onverminderd hunne uitgeloofde huurpenningen.

 

    De huurders zijn verplicht desgevorderd ten genoegen van den Verhuurder en tot zekerheed der prompte voldoening der huurpenningen en stipte nakoming van den geheelen in hand dezer acte te stellen twee of meer hoofdelijke medeschuldenaren op den voet en de wijze als bij artikel 1331 van het tegenwoordig Burgerlijk Wetboek is bepaald en omschrevens —

    De verhuurder behoudt zich het recht voor om deze verhuring geheel of te deele op te houden.

 

 

    Alle geschillen over deze verhuring rijzende worden doorden verhuurder beslist.

    Partijen verklaren domicilie te kiezen ten Kantore van de notaris te Zwaluwe.

 

    Na Voorlezing van al het vorenstaande zijn verhuurd de volgende twee perceelen weiland als:

    Nummer een: Voor een Jaar om over het seizoen van achttien honderd vier en tachtig te beweiden
    Een perceel weiland liggende op de Zandvaart, zijnde de zoogenaamde Ganzenweide onder de gemeente Made en Drimmelen, Kadastraal bekend in Sectie J. nummer 682 groot een hectare drie en twintig aren Zeventig centiaren

    En nummer Twee. Voor de tijd van zes jaren ingaande met het weiseizoen dezes Jaars
    Een perceel weiland liggende op de Zandvaart, onder de gemeente Made en Drimmelen, Kadastraal bekend in sectie J. nummers 716 en 717 groot een hectare vijf en zestig aren negentig Centiaren.

 

 

    Na voorlezing van al het vorenstaande is men tot de verhuring overgegaan als volgt.

    Perceel nummer een, is gehuurd door Pieter de Been Janszoon, bouwman, en rietbaas, wonende te Made in masse voor Vijftig gulden ...................50,-

    Perceel nummer twee, is gehuurd door Adrianus Verhoeve Willemszoon, bouwman, wonende te Made in massa vor Zeven en vijftig gulden per jaar ...........57,-

    Stellende tot hoofdelijke medeschuldenaren Petrus Ooijens Janszoon, bouwman, wonende te Made en Nicolaas Ooijens Janszoon, bouwman, wonende insgelijks te Made

    En verklaarde de verhuurder deze verhuring aan te nemen
    Waarna dit proces verbaal is gesloten.

Wordt alhier goedgekeurd de doorhaling van een woord in den Veertienden regel der eerste bladzijde dezer acte.

    Aldus gedaan en verleden door ten tijde en ter plaatse voormeld, in tegenwoordigheid van Pieter de Drijver, veldwachter, wonende te Made en Pieter Weeland Pieterszoon, voerman, wonende te Hooge Zwaluwe, als getuigen, die evenals de verschenen personen aan mij notaris bekend zijn.

 

    En is deze minuutacte onmiddellijk na voorlezing den de verschenen personen de getuigen en mij notaris onderteekend.

A Mureau     A Verhoeve
P de Been     Petrus Ooijens
P de Drijver     N Ooijens
P Weeland

G Vos notaris

 

Geregistreerd te Zevenbergen .......

Bron: notarieel register, Regionaal Archief Tilburg
Soort registratie: Notarisakten
(Akte)datum: 15-03-1884
Plaats: Hooge en Lage Zwaluwe
Bijzonderheden:
Ten verzoeke van Antonie Mureau te Werkendam van een perceel weiland onder Made voor een jaar af f.50,- en van een perceel weiland aldaar voor 6 jaren en wel voor f. 57,- per jaar.
Minuut: publieke verhuur
Bronvermelding
Hooge en Lage Zwaluwe - 130 - 1883 jan. 8 - 1884 jun. 26,
aktenummer 26
Gemeente: Hooge en Lage Zwaluwe
Periode: 1883-1884