De stamboom van Mureau

Overzicht van alle Aktes

Anthonia   Cornelis   Antonie   Jacobus   Simon   Maria

Antonie Mureau (1841-1923)
Verhuur perceel hakhout

(Notaris G.Vos te Zwaluwe 15-03-1884 )

Antonie is opzichter bij het Kroondomein (!) en woont in Werkendam. Dat zou heel goed Kroondomein de Biesbosch kunnen zijn.

Hij verhuurt aan Jan Braat "een perceel hakhout liggende op de Worp onder Made (Sectie J457, 51 aren, 30 centiaren )", voor 12 jaar !

Dit natuurgebied ligt net ten Zw van Drimmelen. Dat is nog vrij ver van Werkendam.
(Zie ook de Worp en Jaarboek 1966, Oudheidkundige kring Breda. )

 

No 25

 

   Den Vijftienden Maart achttien honderd Vier en tachtig, Compareerde Voor mij Glijn Vos, Notaris in het arrondissement Breda ter standplaats de gemeente Zwaluwe in tegenwoordigheid der beide na tenoemen getuigen:


   Antonie Mureau, Opzichter bij het Kroondomein, wonende te Werkendam.

   Die verklaart te hebben Verhuurd aan Jan Braat, Kastelein en griendbaas, wonende te Drimmelen, die alhier mede verschenen in huur verklaarde te accepteeren:

   Een perceel hakhout liggende op de Worp onder Made en Drimmelen, Kadaster Sectie J nummer 457, groot een en vijftig aren dertig centiaren.
  En zulks voor den tijd van twaalf achtereenvolgende jaren ingegaan den een en dertigsten December achttien honderd twee en tachtig en mitsdien zullende eindigen den een en dertigsten December achttien honderd vier en negentig
   Voor vijf en twintig gulden den koop per jaar te betalen. Vrij- kost- en schadeloos aan handen en ten woonhuize van den verhuurder in goed gangbaar Nederlandsch geld voor of op den een en dertigsten December van ieder huurjaar
   En voorts onder de navolgende bepalingen:
   Dat de huurder zijn gehuurde naar eisch en als een braaf en eerlijk huurder zal moeten behandelen en gebruiken
   Dat de huurder naar de bestaande gebruiken zal moeten hakken en wel zoodanig dat bij den laatsten hak gedurende dezen huurtermijn, het hout niet jonger mag wezen dan Vier jaren zullende, indien hiermede door den huurder in strijd mocht gehandeld worden door hem aan den Verhuurder eene boete verschuldigd zijn van vijftig gulden bij wijze van schadevergoeding aan den Verhuurder te voldoen.

 

   Dat bij den laatsten hak de huurder verplicht is de stek te leveren voor de als dan aanwezige doode of te weinig staande struiken, indien de verhuurder zulks verkiest.

   Dat de huurder gedurende dezen huurtermijn alle gewone en buitengewone keuren en schouwen tot zijn gehuurde behoorende zal moeten maken en onderhouden en de slooten om- aan en in het gehuurde gelegen behoorlijk moeten trekken en afreden.

   Dat de huurder voor geen gewone Voorziene of buiten gewone onvoorziene nadelige gebeurtenissen en dus in geen geval hoeookgenaamd eenige schadeloosstelling, kwijtslag of vermindering der huurpenningen zal kunnen of mogen vorderen al ware die ook door de wet aan huurders toegekend.

   Dat hij zijn gehuurde niet aan anderen in huur zal mogen overdoen of doen gebruiken zonder schriftelijke toestemming van den Verhuurster.

 

 

 

   Dat ingeval van onteigening ten algemeenen nutte of op hooger gezag deze huur, naar de Keuze van den Verhuurder, aanstonds zal eindigen of ingeval van voortduring der huur door den huurder geene andere schadeloosstelling zal kunnen of mogen gevorderd worden dan een verminderde huurprijs naar gelang van vermindering van den grond berekend tegen den prijs per are.

 

   En dat indien de huurder een of ander jaar in gebreke mocht blijven zijne huurpenningen op den hiervoor bepaalden tijd prompt te betalen of strijdig met een of ander beding in deze huur cedule vervat mocht handelen of daaraan niet mocht voldoen de huursom over het als dan loopende jaar dadelijk en in eens opeischbaar zal wezen en de verhuurder bovendien het recht hebben zal deze huur aanstonds of dan wanneer hij zulks verkiezen mocht te doen eindigen terwijl de huurder bovendien verplicht zal zijn aan den verhuurder bij wijze van schadevergoeding te betalen eene som gelijk staande met een jaar huur zonder dat de huurder van zijn Kant eenige schadevergoeding uit welken hoofde ook van den Verhuurder, zal kunnen vorderen. —

En zijn ten deze mede verschenen
   En is alhier mede verschenen: Joost Braat, schipper, wonende te Made

Die verklaarden onder afstanddoening van het voorrecht van uitwinning en schuldsplitsing en alle andere aan borgen toegekende beneficien zich te stellen tot solidaire borgen     voor voornoemden Jan Braat, ten behoeve van den verhuurder Antonie Mureau, zoo van de prompte voldoening der voormelde jaarlijksche huurpenningen, als voor de ge trouwe nakoming van den geheelen inhoud dezer acte.

   Partijen Kiezen domicilie ten Kantore van den notaris te Zwaluwe.

   Waarvan acte.

   Verleden te Made, ten huize van Gerrit van Stokkum ten zijde gemeld, in tegenwoordigheid van Pieter de Drijver Veldwachter, wonende te Made en Pieter Weeland, voerman, wonende te Hooge Zwaluwe, als getuigen, die evenals de verschenen personen aan mij notaris bekend zijn.

   En is deze minuutacte onmiddellijk na voorlezing en op de verklaring van de comparanten Jan Braat en Joost Braat dat zij niet kunnen schrijven noch hunne namen teekenen als zulks nimmer hebbende geleen door den Verhuurder de getuigen en mij notaris onderteekend.

A Mureau
P de Drijver
P Nuland
G Vos notaris

N 899 Geregistreerd te Zevenbergen den negentien.........

   In linkerkolom: De doorhaling van zes woorden in den twee en twintigsten dezer tweede bladzijde goedgekeurd
   Die verklaarde onder afstanddoening van het voorrecht van uitwinning zich te stellen tot borg De bijvoeging van boven staande Veertien woorden en de doorhaling van Vier en twintig woorden in den vijf en twintigsten, zes en twintigsten zeven en twintigsten en acht en twintigsten regel dezer tweede bladzijde goedgekeurd.

 

............ den Maart 1800 vier en tachtig deel 54 folio 176 recto vak renvooien ontvangen wegen huur ƒ4.45½ wegens borgtocht voor recht twee gulden achttien en een halve cent. De ontvanger

Bron: notarieel register, Notaris Vos, Zwaluwe, Regionaal Archief Tilburg
Soort registratie: Notarisakten
(Akte)datum: 15-03-1884
Plaats: Hooge en Lage Zwaluwe
Bijzonderheden:
Antonie Mureau te Werkendam heeft verhuurd aan Jan Braat te Drimmelen voor 12 jaren van een perceel hakhout onder Made en Drimmelen voor f. 25,- per jaar onder borgtocht van Joost Braat te Made.
Minuut: verhuur
Bronvermelding
Hooge en Lage Zwaluwe - 130 - 1883 jan. 8 - 1884 jun. 26,
aktenummer 25
Gemeente: Hooge en Lage Zwaluwe
Periode: 1883-1884