De stamboom van Mureau

Overzicht van alle Aktes

Anthonia   Cornelis   Antonie   Jacobus   Simon   Maria

Antonie Mureau (1841-1923)
Voorlopige Aankoop bouwland

(Notaris G.Vos te Zwaluwe 15-12-1876 )

In deze akte worden de voorlopige prijzen gesteld voor een aantal door Johannes van Vugt te verkopen percelen. in de Middelmade in Made (Jaarboek 1966, Oudheidkundige kring Breda).

Antonie komt in deze akte niet voor, maar hij zal hoger bieden dan een "concurrent" en een perceel kopen. Dat laatste is terug te vinden in akte 225 van twee weken later, op 29 december.

 

Akte No 218

Op heden den Vijftienden December achttien honderd Zes en Zeventig des avonds ten zes ure ten verzoeke en in bijwezen van Johannes van Vugt Antonieszoon, bouwman, wonende te Made; zal door mij Glijn Vos, notaris in het arrondissement Breda, ter standplaats de gemeente Zwaluwe in tegenwoordigheid der beide na te noemen getuigen ten huize van Antonie Verlegh te Made worden overgegaan tot de openbare provisionele veiling, en heden over acht dagen veertien dagen, zijnde den negen en twintigsten December aanstaande tot den afslag of finale verkooping van:

-------------Eerste Koop

Een huis, schuur, erf en tuin en weiland staande en liggende te Made, in de Middelmade, op den perceelsgewijzen kadastralen legger der gemeente Made en Drimmelen bekend, in sectie H nummero 2049, 2050 en 2051 te zamen alzoo groot vierendertig aren

-------------Tweede koop

Een perceel bouwland aldaar in het Zuideind, op als voren kadastraal bekend in sectie H nummer 1049 groot vier en dertig aren Zestig Centiaren.

-------------Derde Koop

Een perceel bouwland aldaar, in de korte Maten, op als voren Kadastraal bekend in Sectie I nummer 682 groot een hectare drie en twintig aren 70 centiaren

-------------Vierde Koop

Een perceel Schaarbosch aldaar in het West Noordeind op als voren Kadastraal bekend in sectie H nummer 477 groot een en zestig aren Zestig Centiaren.

Den verkooper aangekomen te weten: den eersten Koop bij akte van finale publieke verkooping den acht en twintigsten Januari achttien honderd eenen zeventig ten overstaan van den te Raamdonk gevestigden notaris Van der Meer, gehouden en Overgeschreven ten kantore der Hypotheken te Breda den Zesden Maart daaraanvolgende in deel 451 nummer 142 en bij akte van scheiding den negen en twintigsten Augustus achttien honderd twee en zeventig voor als voren verleden en ten gemelden Hypotheekkantore overgeschreven den Zevende September daaraanvolgende deel 472 nummer 49; en de tweede, derde en vierde koopen, allen mede bij de zoo even aangehaalde akte van scheiding.

En zulks onder de volgende voorwaarden.

Voorschreven Onroerende goederen worden verkocht en zullen den Koopers worden geleverd vrij en onbelast van alle hypotheken doch overigens zoo en in dier voege als dezelve zich thans bevinden uitstrekken en gelegen zijn zonder aan de juiste omschrijving Kadastrale aanduiding of grootte gehouden te wezen als wordende de koopers geacht er volkomen mede bekend te zijn en zijnde het meerdere of mindere der maat alzoo ten hunnen voor - of nadeele als geschiedende deze verkooping voetstoots en wijders met al die regten en vrijheden, lasten en erfdienstbaarheden .....

 

......heden van wat aard of naam ook welke van ouds tot dezelve goederen behooren, of waarmede zij mogten zijn bezwaard zonder eenige gehoudenheid van de zijde des verkoopers, tot vrijwaring derwegens

 

De koopers zullen den eigendom van de bedoelde Onroerende goederen verkrijgen overeenkomstig de wetsbepaling en daarvan in het gebruik en genot kunnen treden te weten: van den eersten koop met den eersten Mei achttien honderd zeven en zeventig en van den tweeden, derden en vierden koop dadelijk bij de betaling der kooppenningen. Komende dezelve goederen van af het oogenblik der finale gunning voor rekening en risico der respectieve koopers.

 

De koopers zullen moeten voldoen de van hun gekochtte geheven wordende grond- en polderlasten mitsgaders alle andere belastingen en Cijnsen onder welke benaming ook geheven wordende eerstmaal die getiteld anno achttien honderd zeven en Zeventig.

De verkooping zal plaats hebben om nederlandsche guldens terwijl de koopers hunne uitgeloofde kooppenningen zullen moeten voldoen voor of uiterlijk op den eersten Februarij, aanstaande, ten kantore van mij notaris in handen en tegen eenvooudige kwitancie van den verkooper

De koopers zullen gehouden zijn, binnen drie dagen na de finale toewijzing van handen van als voren ten kantore aan mij notaris te voldoen, de strijk- en verhooggelden en hetgeen voor verteering hiervan mogt worden bedongen alsmede elf percent van - en boven het bedrag hunner uit teloven kooppenningen ten einde daaruit te voldoen, alle regten voorschotten en verdiensten waartoe deze verkooping aanleiding geeft.

 

Alle betalingen zoo van kooppenningen als kosten, zullen moeten worden gedaan ten volle, zonder eenige korting, Compensatie, liquidatie of diergelijken te kunnen pretenderen mitsgaders in goed gangbaar nederlandsch geld terwijl tot zekerheid dier betalingen voorschreven Onroerende goederen ten behoeve van den verkooper hypothecair verbonden zullen zijn die daarop inschrijving zal vermogen te doen nemen met beding, dat bij gebreke van behoorlyke voldoening der kooppenningen of onkosten op de bepaalde tijdstippen enkel ten gevolge van het verloop van dien, hij verkooper onherroepelyk zal zijn gemagtigd om de goederen andermaal op zoodanigen tijd plaats en voorwaanden als hij zal goed vinden in het openbaar te doen verkoopen, de kooppenningen te ontvangen en daarvoor te kwiteren ten einde uit de opbrengst te verhalen zoowel de koopsom als de kosten.

 

 

 

De Koopers inzetters of verhoogers, zullen indien het wordt gevorderd, dadelijk moeten stellen, twee of meer bekende en gegoede borgen die hoofdelijk met hen onder.....

 

..... onder afstanddoening der voorregten van eerdere uitwinning en schuldsplitsing en alle andere by de wet aan borgen toegekende benificien verbonden zullen zijn voor de prompte betaling der Kooppenningen en onkosten en de geheele verdere naleving dezer voorwaarden, bij gebreke in het stellen van borg, zullen de Onroerende goederen op nieuw worden geveild en de nalatige aansprakelijk zijn voor de mindere opbrengst doch geen regt op de meerdere kunnen doen gelden, zullende ieder bieder, inzetter, verhooger en mijner zijn laatste bod moeten gestand doen, tot dat die borgen zijn gesteld

 

Bij aldien iemand voor en in naam van een ander mogt hebben gekocht, zal hij daarvan bij de finale verkooping ter stond opgave aan genoemden notaris moeten doen, doch zoodanig persoon zal door den verkooper niet als kooper behoeven te worden aangenomen indien deze hem niet genoegzaam gegoed mogt toeschijnen voor de weigering van welken geene reden of verklaring zal behoeven gegeven te worden zullende hij, die voor een ander heeft gekocht, indien deze niet als kooper wierd geaccepteerd, in zijnen naam aansprakelijk zijn en verantwoordelijk blijven voor alles wat op de voorwaarden en de veiling betrekking heeft en alzoo als zelf, als wezenlijken kooper worden aangemerkt.

 

De koopers zullen geen afschriften of uittreksels van dit proceverbaal van veiling en dat van definitieve toewijzing kunnen vorderen dan na de betaling der Kooppenningen terwijl partijen geacht worden bij deze hunne toestemming te verleenen dat van gezegde processenverbaal naar luid van artikel 671 van het tegenwoordig Nederlandsch Burgerlijk Wetboek een uittreksel worde opgemaakt, waarin vermeld wordt al hetgeen is onderworpen aan eenige Overschrijving ten kantore der Hypotheken.

 

Indien bij het bieden, verhoogen, mijnen als anderzins eenig verschil mogt ontstaan alsmede over het regt begrip dezer voorwaarden zal de verkooper het regt hebben, zulks naar welgevallen te beslissen zoo ook de bevoegdheid om, indien twee of meer perconen, te gelijk mijnden, de goederen provisioneel of finaal te gunnen aan dengene die hij vermeene zal het eerst gemijnd te hebben of wel, dezelve op nieuw te doen afhangen.

De verkooper behoudt aan zich de magt om zoodanige koopen of perceelen te Combineren als hij zal geraden oordeelen alsmede om na den afloop der finale verKooping gemelde onroerende goederen des verkiezende hetzij geheel of ten deele al dan niet te gunnen waartoe hij een half uur na de finale toewijzing aan zich reserveert om dienaangaande te beraadslagen

Die verkooping geschiedt voorts by opbieding, verhooging en afslag en volgens plaatselijke gebruiken die gehouden worden, voor wie deze te zijn opgenomen.

Het ......

 

 

Het domicilie voor de geheele ten uitvoerlegging dezer, wordt gekozen, ten kantore van de Notaris te Zwaluwe

 

Na voorlezing van al het vorenstande is men tot de veiling van voorschrevene onroerende goederen overgegaan terwijl voor strijkgeld wordt uitgeloofd een percent der inzetsom en voor verteering bepaald een percent der koopsom.

En is alstoen het hoogst in bod gebragt:

De eerste koop, door Andries Ligthart, bouwman, wonende te Made op de som van acht honderd gulden

De tweede koop, door Adriaan Blijlevens, timmerman, wonende te Made, op twee honderd vijf gulden

De derde koop, door Cornelis Vermeulen, bouwman, wonende te Made, op de som van twee duizen tweehonderd vijf en zeventig gulden.

En de vierde Koop, door Willem Kanters bouwman, wonende te Made op vier honderd gulden.

Waarvan akte

Wordt alhier goedgekeurd de doorhaling van zes woorden en twee lijnen in deze akte te weten: op de eerste bladzijde, in den negenden, vijftienden en zeven en dertigsten regel vier woorden en twee cijfers, op de derde bladzijde in den een en twintigsten regel een woord, en op de vierde bladzijde in den eersten regel een woord.

Verleden te Made, ten tijde en ter plaatse voormeld in tegenwoordigheid van Pieter Roovers, veldwachter, wonende te Made en Pieter Weeland Pieterszoon arbeider, wonende te Hooge Zwaluwe als getuigen die even als de verschenen personen van mij notaris bekend zijn. En is deze akte onmiddellijk na voorlezing door de verschenen personen, de getuigen en mij notaris onderteekend

A Ligthart
J. van Vugt
A Blijlevens
C Vermeulen
W Kanters
P Rovers
P Weiland P J.

G. Vos Notaris

Bron: notarieel register, Notaris Vos Zwaluwe, Regionaal Archief Tilburg
Soort registratie: Notarisakten
(Akte)datum: 15-12-1876
Plaats: Hooge en Lage Zwaluwe
Bijzonderheden:
ten verzoeke van Johannes van Vugt Antonieszoon te Made van onroerende goederen.
Minuut: provisionele veiling
Bronvermelding
Hooge en Lage Zwaluwe - 125 - 1876 jul. 29- 1877 dec. 14,
aktenummer 218
Gemeente: Hooge en Lage Zwaluwe
Periode: 1876-1877