De stamboom van Mureau

Overzicht van alle Aktes

Anthonia   Cornelis   Antonie   Jacobus   Simon   Maria

Cornelis Mureau (1838-1922)
Hypotheek op zijn huis (vroeger van Cornelis senior)

(Notaris Vos, Zwaluwe 1873)

Cornelis junior sluit een hypotheek af van 350 gulden bij Nicolaas den Ronden (broodbakker te Wagenberg), voor het perceel D862 (groot 4 aren, 40 centiaren), tegen 4 1/2% per jaar. Dit is het huis en erf dat hij in 1863 gekocht heeft uit de nalatenschap van zijn vader Cornelis senior. Cornelis junior is inmiddels 35 jaar oud.

Het is niet duidelijk of hij inmiddels ook in dat huis woont.

Bij de verkoop, in 1917, wordt gezegd dat het perceel aan de Wagenbergse straat ligt.

 

No 56

 

Den tienden Mei achttien honderd drie en zeventig, compareerde voor mij Glijn Vos notaris in het arrondissement Breda, ter standplaats de gemeente Zwaluwe, in tegenwoordigheid van de beide na te noemen getuigen:

 

Cornelis Mureau, arbeider, wonende te Wagenberg, onder Terheijden, die bij deze erkende wel en deugdelijk schuldig te zijn, aan den heer Nicolaas den Ronden, broodbakker, wonende te Wagenberg, voor en ten wiens behoeve, deze schuld erkentenis, door zijnen mede alhier verschenen mondelingen gemagtigde Jan van Velthoven, schoenmaker, wonende te Hooge Zwaluwe, wordt geaccepteerd, eene kapitale som van drie honderd vijftig gulden Nederlandsche munt, die de schuldenaar van gemelden schuldeischer, tot zijn volkomen genoegen, verklaart ter leen ontvangen te hebben, en daarmede tevreden te zijn, belovende en verbindende hij zich, om van gemelde som interest te zullen betalen, berekend tegen **zie Correctie in voetnoot: vijf ten honderd in het jaar, ingaande op heden **
    en alzoo vóor de eerste maal zullende verschijnen den twintigsten April achttien honderd vier en zeventig, en zoo vervolgens jaarlijks, tot de daadwerkelijke en algeheele voldoening dier kapitale som, welke ten allen tijde opeisch- en losbaar? zal wezen, drie maanden na waarschuwing; zullende echter ingeval van overlijden van den schuldenaar of van niet prompte rentebetaling, zoo mede bij verkoop, afbranden, of inbeslagneming door derden, van het hierna te verbinden onroerend goed, of bij niet voldoening aan - of bij overtreding van één der hij deze gemaakte bedingen, de aflossing der hoofdsom met de verschuldigde interessen, dadelijk, en zonder eenige voorafgaande opzegging, door den schuldeischer kunnen worden gevorderd, en zonder dat het noodig zal zijn, den schuldenaar bij wanbetaling der interessen, voorof bij eenige akte in gebreke te stellen. Moetende de betaling zoo van hoofdsom als interessen geschieden, vrij, kost- en schadeloos, aan handen? en ten woonhuize van den schuldeischer of regt verkrijgenden in der tijd, in alsdan goed alhier gangbaar geld, terwijl alle kosten van welken aard ook, die eventueel tot de invordering van het verschuldigde kapitaal, en interessen mogten worden aangewend, zullen komen, ten laste van den schuldenaar

 

Tot zekerheid der voldoening van voorschreven hoofdsom en der daarop te verschijnen interessen, verklaart de comparant schuldenaar, bij deze speciaal te verbinden en met regt van eerste hypotheek te bezwaren:

 

Een huis en erf, staande en liggende onder Terheijden, kadastraal bekend in sectie D nummer 862, groot vier aren veertig centiaren.

Verklarende.....

In kantlijn
Eerste Groose? uitgegeven, aan en ten verzoeke van Nicolaas den Ronden, Crediteur in deze genoemd den Vijftienden Mei achttienhonderd drie en zeventig G.Vos Notaris

In kantlijn Correctie: "vier en een half ten honderd in het jaar, bereids ingegaan den twintigsten April jongstleden"

De bijvoeging van bovenstaande vijftien woorden en de doorhaling van negen woorden, in den achttienden en negentienden regel dezer bladzijde goedgekeurd.

 

....Verklarende de comparant schuldenaar, dat het verbondene, hem in vollen eigendom toebehoort en is vrij en onbelast van alle hypotheken.

 

En is deze geldleening aangegaan, onder de speciale bedingen:

Dat het verbonden gebouw, voortdurend zal moeten verzekerd zijn, tegen brandschade, waarvan de polis zal moeten berusten, onder den schuldeischer, die met uitsluiting van alle anderen, zal zijn gemagtigd, ingeval van brandschade, zich de vergoeding der schade, te doen uitbetalen om die met het bedrag zijner vordering te kunnen verrekenen, van welk beding ten koste van den schuldenaar, aanteekening zal geschieden, bij de betrokken Maatschappij.

 

Dat het verbondene steeds in goede staat en reparatie zal moeten worden onderhouden en verbeterd, en voor niet langer dan één jaar en nimmer met beding van vooruitbetaling der huurpenningen zal mogen worden verhuurd of in gebruik gegeven, alles op straffe van nietigheid en dadelijke los- en opvraagbaarheid der hoofdsom en interessen.

 

Dat de schuldenaar jaarlijks, bij het voldoen van de interest, aan den schuldeischer zal moeten vertoonen, de kwitancien van betaling der assurantie-bijdrage en der van het verbonden goed gehevene grond- en andere publieke belastingen, over het afgeloopen jaar.

Dat bij willige verkooping van het verbondene, de zuivering van hypothecaire lasten geen plaats zal hebben; en

Dat bij gebreke van behoorlijke voldoening van genoemde hoofdsom of der daarvan voortkomende interessen, de schuldeischer of regtverkrijgenden, onherroepelijk zal of zullen zijn gemagtigd, gelijk de schuldenaar hen als zoodanig bij deze is volmagtigende, met de magt van substitutie, om het verbonden goed op tijd, plaats en voorwaarden, naar hun goedvinden, in het openbaar te doen verkoopen, ten einde uit de opbrengst daarvan te verhalen, zoowel de hoofdsom, als de renten en kosten.

 

 

Ten slotte kiezen de comparanten, voor de uitvoering dezer, domicilie ten kantore van mij notaris

Waarvan akte

Gedaan en verleden te Hooge Zwaluwe, ten kantore van mij notaris, ten tijde gemeld, in tegenwoordigheid van Pieter van der Weiden, schoenmaker, en Johannes van Sunten Maartensdijk, veldwachter, wonende beiden te Hooge Zwaluwe, als getuigen, die evenals de verschenen personen aan mij notaris bekend zijn.

 

 

 

En is deze akte onmiddelijk na algeheele voorlezing door de verschenen personen Cornelis Mureau en Jan van Velthoven, de getuigen en mij Notaris...... ondertekend

 

......ondertekend

C Mureau
J v Velthoven
P. van der Weiden
J. van Sunten Maartensdijk

 

 

 

 

 

 

Geregistreerd te Zevenbergen ...etc. etc.

Bron: notarieel register (Notaris Vos in Zwaluwe, Regionaal Archief Tilburg)
Soort registratie: Notarisakten
(Akte)datum: 10-05-1873
Plaats: Hooge en Lage Zwaluwe
Bijzonderheden:
à f 350 . Cornelis Mureau, te Wagenberg, onder Terheijden, heeft schuldig bekend aan Nicolaas den Ronden, te Wagenberg onder Terheijden, f 350,- onder hypothecair verband van onroerend goed.
Minuut: obligatie met hypotheek
Bronvermelding
Hooge en Lage Zwaluwe - 121 - 1873 feb. 15 - 1873 nov. 15,
Aktenummer 56
Gemeente: Hooge en Lage Zwaluwe
Periode: 1873