De stamboom van Mureau

Overzicht van alle Aktes

Anthonia   Cornelis   Antonie   Jacobus   Simon   Maria

Cornelis Mureau (1804-1862)
Aankoop "hoekje" grond

(Notaris Romme, Terheijden 22-12-1846)

Cornelis, arbeider, wonende te Wagenberg koopt een "hoekje" grond, 3 roeden 86 ellen, voor 60,- van Johannes van Meel en Maria de Graaf. Het is zo klein dat het geen verwijzing heeft in het kadaster. Het maakt deel uit van een groter perceel gelegen in de Binnenpolder, Kadaster D266 (64 roeden, 70 ellen), dat ook eigendom is van Johannes en Maria. Ze staan dus een klein stukje grond af. Het wordt afgebakend met paaltjes, zo staat in de akte. Een roede is ongeveer 5 meter, dus 3 roeden is klein.
Er wordt als voorwaarde gesteld dat Cornelis via dit stukje grond naar de Wagenbergsestraat gaat en geen overlast zal geven door loslopende kippen of ander vee. Het lijkt erop dat hij hiermee een (mogelijk kortere) doorgang naar de Wagenbergsestraat heeft gekocht.

 

 

N 98

 

 

 

 

Heden den twee en twintigsten December van den Jare achttien honderd zes en veertig

Kompareerden

Voor mij Meester Roverius Petrus Romme, Notaris in het Arrondissement Breda, Provincie Noord- Braband, Standplaats Terheijden, in de tegenwoordigheid van de nagenoemde twee getuigen:

 

 

Johannes van Meel en Maria de Graaf echtelieden, bouwlieden wonende te Wagenberg onder Terheijden, de laatstgenoemde door eerstgenoemden haren man ten deze bijgestaan en gemagtigd, zijnde aan mij Notaris bekend.

 

 

 

Welke komparanten bij deze onder vrijwaring als naar regten verklaren te verkoopen en in vollen en vrijen eigendom over tedragen aan Cornelis Mureau, arbeider wonende te Wagenberg onder Terheijden insgelijks aan mij Notaris bekend, die alhier is mede gekompareerd en verklaart in koop te accepteren .....

 

 

.... een hoekje grond gelegen te Wagenberg onder Terheijden, ter grootte van ongeveer drie Roeden zes en tachtig ellen of ter zoodanige grootte als hetzelve bij nadere opmeting vanwege het Kadaster zal worden bevonden zijnde het verkochte behoorlijk door paaltjes afgebakend en van den overigen grond afgescheiden,

 

 

 

uitmakende hetzelve een gedeelte van een perceel bouwland gelegen in den Binnenpolder te Wagenberg onder Terheijden en voor het geheel Kadastraal bekend: Sectie D, Nummer tweehonderd zes en zestig, groot vier en zestig roeden zeventig ellen, en de laatstgenoemde komparante aangekomen uit derzelver ouderlijke nalatenschappen bij Akte van deeling den vijftienden November achttienhonderd vijf en veertig voor mij Notaris en getuigen verleden behoorlijk geregistreerd en overgeschreven ten Kantore der hypotheken te Breda den tweeden Maart achttien honderd zes en Veertig, deel houderd drie Nummer zes blad tien recto dagregister deel twaalf Nummer driehonderd zestig) door den Bewaarder : geteekend: C. Pels Rijcken,

 

 

 

Deze koop en verkoop is geschied om en voor de Som van Zestig Gulden Nederlands, welke de verkoopers op heden bij het passeren dezer Akte van den kooper verklaren ontvangen te hebben en waarvoor quitantie bij deze, zonder eenige reserve.

 

 

Wijders is deze koop en verkoop geschied onder de navolgende voorwaarden:

 

Ten Eerste. Dat de kooper zijnen uitweg zal moeten nemen over zijn gekochte naar de Wagenbergsche straat, zoodanig, dat de verkoopers daardoor geen de minste hinder hebben, terwijl hij het gekochte ten zijnen koste met eene doornen of beuken haag zal moeten beplanten, en zal moeten zorg dragen dat de verkoopers geen hinder of schade van deszelfs kippen of ander pluimdierte of vee hebben.

 

 

 

Ten Tweede. Dat de kooper de lijdende dienstbaarheden waaraan het gekochte mogt onderhevig zijn zal moeten gedoogen en de voordeelige in zijn belang zal kunnen doen gelden, alles echter te zijnen prijze en koste.

 

Ten derde. Dat de kooper zijn gekochte op heden in gebruik zal kunnen aanvaarden, terwijl de eigendom daarvan aan hem zal overgaan bij de overschrijving van het afschrit dezer Akte.

 

 

Ten Vierde. Dat de Grond-en Polderlasten op het verkochte uitgaande tot den laatsten December door de verkoopers zullen moeten gedragen en betaald worden.

 

 

Ten Vijfde. Dat alle kosten op deze Akte en gevolgen van dien uitgaande voor rekening en ten laste van den kooper zullen wezen, die voor de uitvoering derzelve domicilie verklaart te kiezen ten kantore van mij Notaris te Terheijden.

 

 

Waarvan Akte, verleden te Terheijden ten kantore van mij Notaris op dag, maand en jaar als boven gemeld, in de tegenwoordigheid van Walterus Moonen, lid van den Gemeenteraad en Christiaan van Dongen, metselaar, wonende beide te Terheijden, getuigen in deze en aan mij Notaris bekend, en is deze Akte welke door mij in Minuut is opgemaakt.....

 

 

 

....door de Komparanten verkoopers, de kooper, de getuigen en mij Notaris onmiddellijk na gedane voorlezing getekend

 

Maria de Graaf
J. van Meel
C. Mureau
Walterus Moonen
C van Dongen
R.P.Romme

......

Bron: notarieel register (Notaris Romme in Terheijden, Regionaal Archief Tilburg)
Soort registratie: Notarisakten
(Akte)datum: 22-12-1846
Plaats: Terheijden
Bijzonderheden:
Johannes van Meel en Maria de Graaf echtelieden wonende onder Terheijden, hebben verkocht aan Cornelis Mureau onder Terheijden woonachtig, een hoekje grond gelegen te Wagenberg onder Terheijden groot ongeveer drie roeden zes en tachtig ellen, voor de som van zestig gulden die voldaan zijn.
Minuut: koop en verkoop
Bronvermelding
Terheijden - 203 - 1846,
aktenummer 98
Gemeente: Terheijden
Periode: 1846